Folk på gaden: Det er vores alles ansvar at bekæmpe selvmord

Naalakkersuisoq for børn og unge, Aqqaluaq B. Egede, mener, at folk selv skal tage større ansvar for at bekæmpe selvmord. Det er langt de fleste på gaden i Nuuk enige i.
KNR har været på gaden for at høre folks mening, efter naalakkersuisoq for børn og unge tirsdag fortalte, at vi alle har et ansvar for at forbygge selvmord. Foto © : Johansinnguaq Olsen/ KNR
13. september 2024 12:08

Tirsdag havde naalakkersuisoq for børn og unge, Aqqaluaq B. Egede, inviteret til pressemøde i forbindelse med Verdensdagen for Selvmordsforebyggelse.

Han havde ingen konkrete initiativer at præsentere. I stedet havde han et konkret budskab med til befolkningen:

Vi har alle et ansvar for at håndtere selvmord. 

Derfor var KNR på gaden for at høre, hvad folk så mente om den udmelding.

Foto © : Johansinnguaq Olsen/ KNR

Vi mødte blandt andet Kristine Thomsen, som bakkede op om Aqqaluaq B. Egedes budskab: 

- Jeg er enig i, at vi som borgere alle bør tage ansvar. Vi er få mennesker, der bor i Grønland, så vi bør hjælpe og støtte hinanden. Det er vigtigt, at vi alle kan tage ansvar.

Foto © : Johansinnguaq Olsen/ KNR

Det samme mente Rakel Broberg - det at håndtere selvmord er et fælles ansvar ifølge hende:

- Jeg er enig i det budskab. Ansvarsfølelse bør være meget tydelig blandt os alle, og vi bør alle tage del i vores samfund, siger Rakel Broberg.

Foto © : Johansinnguaq Olsen/ KNR

Steffen Knulst var dog hverken enig eller uenig, men understregede, at mennesker ikke kan klare problemerne alene, men også har brug for professionel hjælp:

- Jeg har mistet mange venner, og jeg har forsøgt at hjælpe dem, men de fleste har taget deres liv, så jeg har ikke længere kræfter til det, siger han og fortsætter: 

- Derfor mener jeg, at professionel hjælp er nødvendigt.

Foto © : Johansinnguaq Olsen/ KNR

Jaakuaraq Mortensen mener også, at professionel hjælp er nødvendigt, men at det i sidste ende er alle i samfundets ansvar at tage hånd om selvmord:

- Folk bør deltage mere, hvis livet skal fungere ordentligt. Men det er psykologer, man bør henvende sig til. Det er dem, som kan hjælpe.