Verdens allerførste private rumvandring er nu veloverstået

En milliardær og tre andre personer har siden i tirsdags været på rumrejse sammen. Udover at teste rumdragter og foretage eksperimenter, var de på rumvandring. Den allerførste private "vandring" i Rummet nogensinde.
Techmilliardær Jared Isaacmans rumvandring blev livestreamet af rufartsvirksomheden SpaceX, der var med til at arrangere turen. Foto © : AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
15. september 2024 13:15

Den amerikanske milliardær Jared Isaacman er sikkert tilbage på Jorden efter sin rejse til Rummet med SpaceX-missionen Polaris Dawn.

Sammen med en besætning på yderligere tre personer er Isaacman landet i havet ud for Florida søndag morgen lokal tid.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Isaacman er den første, der har været på rumvandring som privatperson. Desuden rejste besætningen længere ud i Rummet, end nogen andre mennesker har gjort siden 1972 - hvor den seneste Apollo-mission til Månen fandt sted.

Besætningen nåede 1400 kilometer ud i Rummet på missionen. Dermed var de mere end tre gange så langt væk fra Jorden som Den Internationale Rumstation.

Testede rumdragter

Jared Isaacman og den øvrige besætning påbegyndte rumrejsen i tirsdags, og torsdag var han på rumvandring.

På et livestream fra rumfartsvirksomheden SpaceX kunne man se Isaacman kravle op ad en stige, som bragte ham uden for fartøjet - 700 kilometer over Jorden.

Her testede han en ny rumdragt fra SpaceX, som han var iført, og efter lidt mere end ti minutter uden for kapslen kravlede han tilbage.

Udover at være på rumvandring har besætningen foretaget cirka 40 videnskabelige eksperimenter inde i rumfartøjet.

Blandt andet har de brugt endoskopikameraer til at undersøge deres luftveje for at finde ud af, hvordan længere tid i Rummet påvirker helbredet.

Jared Isaacman er leder af Polaris-programmet, som han står bag sammen med SpaceX, der er ledet af rigmanden Elon Musk.

Besætningen landede i en rumkapsel søndag klokken 03.37 lokal tid i havet ud for Florida. Et hold var på plads på stedet - klar til at hjælpe astronauterne ud af kapslen og op af vandet.

/ritzau/