Olieudslip i Nuuk er formodentligt stoppet

Beredskabet har siden onsdag arbejdet hårdt for at inddæmme et olieudslip ved anstalten i Nuuk. Der ligger stadig olie i vandet, men politiet formoder, at lækagen er stoppet.
Departementet for Miljø oplyser til politiet, at det ikke er farligt at bade i vandet. Dog anbefaler de, at man ikke spiser fisk, der lugter af olie. Foto © : KNR / Rasmus Mads Olsvig
Skrevet af Birgitte Kjeldsen
15. september 2024 14:26

Onsdag morgen blev der konstateret olieudslip i vandet ud for anstalten i Nuuk.

Lige siden har politiet forsøgt at finde ud af, hvorfra lækagen stammer, mens brandvæsenet har bakset med at inddæmme olien med flydespærringer og suge de mange tusinde liter olie op.

- Vi har ikke lokaliseret kilden til det her olieudslip endnu, men vi har en formodning om, at udslippet er stoppet, fortæller Jeppe Andsager fra Grønlands Politi søndag.

Selvom lækagen formodentligt er stoppet, ligger der fortsat olie i vandet. 

Ifølge politiet skyldes det højst sandsynligt tidevandet, der trækker olie, der er skyllet i land, ud i vandet igen.

- Men der, hvor det bliver trukket ud, er det inddæmmet med flydespærringer, siger Jeppe Andsager.

Hvad bygger I jeres formodning om, at udslippet er stoppet, på?

- Det er en mindre mængde olie, der viser sig i vandet. Og når vi sammenholder vores informationer om, hvornår udslippet blev opdaget med tidevandstabellerne, passer det egentlig meget godt med, at det er når vandet trækker sig ud af fjorden, at vi ser olie i vandet igen, forklarer Jeppe Andsager.

Miljømæssige konsekvenser er uvisse

Siden onsdag har brandvæsenet suget flere tusinde liter olie op fra vandet.

I torsdags fortalte indsatsleder ved brandvæsenet, Jens Dahl, at de indtil da havde pumpet 9.000 liter olie op ude foran anstalten i Nuuk.

- Hvis vi skal give en skala for sagens alvor fra 1 til 10, så ligger den omkring 8 – 9, lød det fra Jens Dahl i torsdags.

Departementet for Miljø har undersøgt udslippet og oplyser til politiet, at der ikke er fare for mennesker og badning. Dog anbefaler de, at man ikke spiser fisk, der lugter af olie. 

Konsekvenserne for miljøet på længere sigt er på nuværende tidspunkt uvist, oplyser politiet.

Politiet fortsætter deres efterforskning af udslippet de kommende dage.

- Vi efterforsker stadig de spor, vi nu har, siger Jeppe Andsager fra Grønlands Politi.