Olieudslip i Nuuk: Større del af fjorden inddæmmes

Brandvæsnet og politiet har siden onsdag været til stede ved anstalten i Nuuk, hvor der bliver lækket olie. Hvor olien kommer fra, ved man endnu ikke.
Politiet har de vurderet udslippet til at være en fire på en skala fra et til fem. Foto © : KNR / Rasmus Mads Olsvig
12. september 2024 15:08

Et olieudslip tæt på anstalten i Nuuk blev opdaget onsdag formiddag lidt i ti. Politiet og Nuuks brandvæsen er stadig til stede, men de ved stadig ikke, hvor olien bliver lækket fra.

For at inddæmme skaderne, så olien ikke flyder ud i en større del af fjorden, har brandvæsnet lagt en oppustelig flydespærrer ud i vandet. Med den er det lykkedes at afgrænse olien til et område.

Efter politiet fik anmeldelsen, har de vurderet udslippet til at være en fire på en skala fra et til fem.

- Det vil sige, at det er alvorligt, oplyser vagtchef Carl Sværd torsdag morgen.

Der er allerede pumpet 9.000 liter olie op, og der er stadig mere i vandet. Foto © : KNR / Rasmus Mads Olsvig

Der er stadig lækage

Indsatsleder fra Nuuk Brandvæsen, Jens Dahl, har torsdag eftermiddag oplyst til KNR, at brandvæsnet indtil nu har pumpet 9.000 liter olie op, og at der stadig er mere i vandet.

Og i dag - torsdag - er der konstateret nye udslip, men ikke i samme omfang som i går, fortæller vagtchef ved Grønland Politi Carl Sværd.

Myndighederne arbejder sammen på tværs om opgaven, men det er politiet, der har hovedansvaret for opgaven, fordi man endnu ikke ved, hvem der er ansvarlig for lækagen.

- Vi ved stadig ikke, hvor det kommer fra. Vi har en mistanke, men der er flere muligheder, så det er endnu for tidligt at sige noget om, siger Carl Sværd.

Politiets mistanke er svær at bekræfte, medmindre der kommer nogle flere beviser, fortæller vagtchefen. Derfor opfordrer han også til, at man ringer til Grønlands Politi, hvis man ved, hvor olien kommer fra, eller ved andet, der kan hjælpe politiet på vej.

Du kan ringe til Grønlands Politi på 70 14 48.