Finanslov 2015 Dette diskuterer partierne
Yderdistrikernes lægebemanding, en millionindsprøjtning til Great Greenland og en lang række besparelser er til debat i morgen, når Inatsisartut skal vedtage den stærkt forsinkede finanslov for 2015.
Koalitionspartierne har allerede placeret en symbolsk underskrift på en finansaftale. Men intet er afgjort før 3. behandlingen i Inatsisartut.
Der skal - som vi tidligere har fortalt - spares 50 millioner kroner på finansloven. Pengene bliver fundet bredt i alle Selvstyrets departementer, og det kommer også til at gå ud over uddannelsesområdet og sundhedsvæsnet.
Læs også Naalakkersuisut vil skære 50 millioner i næste års finanslov
Borgerne i Qasigiannguit, Ittoqqortoormiit og Qaanaaq ser dog ikke ud til at blive berørt. Naalakkersuisoq for sundhed, Martha Lund Olsen (S), har efter kraftig kritik, trukket sit forslag tilbage om at spare lægerne væk og nedgradere centrene til sygeplejestationer. Besparelserne på 5 millioner kroner bliver i stedet fundet på administration. Det er dog endnu uklart, hvilke stillinger der eventuelt skal nedlægges, oplyser departementet.
Læs også Naalakkersuisut trækker upopulært spareforslag tilbage
På fangst- og fiskeriområdet ser Great Greenland ud til at få et engangsbeløb på 15 millioner kroner. Det skal hjælpe virksomheden ud af de senere års finansielle problemer. Indskuddet skal bl.a. nedbringe selskabets træk på kassekredit. I det pelagiske fiskeri bliver ressourcerentebeskatningen øget fra næste år. Udenlandske fiskerifartøjer i Østgrønland skal betale en højere afgift på makreller end grønlandske fartøjer, og der er også lagt op til en afgift på fangst af sild og lodde.
Læs også Nivi afviser forringelser og fyringer på uddannelser
På uddannelsesområdet står en del uddannelser til at miste penge, bl.a. brancheskolen for sundhedsuddannelser. Piareersarfik mister rundt regnet en million kroner bl.a. til efteruddannelse af ledere. Til gengæld får man omkring 8 millioner kroner til at videreføre bygdeprojektet NUIKI, aflønne lærere i fem udvalgte byer og til at optage 250 unge til værkstedsaktiviteter på Piareersarfik.
På medieområdet står KNR til at miste sine reklameindtægter fra nytår. Målet er at styrke det private marked, lyder det fra Naalakkersuisut. Atassut foreslår dog, at KNR’s kanal 2 skal kunne lejes ud til interesserede tv- og radioforeninger, der så kan vælge at bruge deres tid på den landsdækkende kanal til både indslag og reklamer.
Læs også Andreas Uldum: Demokratiet tager ikke skade af, at man fjerner en bilreklame
På boligområdet vil man bygge flere ældreboliger, kollegier og haller til undervisningsformål. Ældreboligerne bliver betalt ved at rykke 20 millioner fra en boligbevillingskonto til en anden. Derudover vil man flytte 10 millioner fra nybyggeri til renovering af boliger.
Finansloven bliver dog uden IA. Partiet stemmer ikke for hele finansloven, kun dele af den, oplyser partiformand Sara Olsvig. Partiet skriver i betænkningen til 3. behandling, at finanslovsforsalget indeholder for mange ufinansierede løfter, der står i et 'misforhold til de økonomiske realiteter landet står i'.
Arbejdet med finansloven for 2016 går snart i gang. Og der kan blive en stigning i skatter og afgifter, varsler koalitionspartierne.
Læs også IA: Finansloven er ikke gennemtænkt