Demokraterne er betænkelige ved finansiering af enspris på el og vand

Demokraterne er glade for at folk vil spare penge på et nyt ensprissystem på el og vand, men partiet finder finansieringen betænkelig.
Foto © : Jonas Fievé/KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
25. oktober 2017 16:25

Demokraterne finder det positivt, at borgerne sparer penge på regningen til el og vand, hvis Naalakkersuisuts forslag til en nedsættelse af priserne gennemføres.

Oppositionspartiet er dog betænkelige ved, at Naalakkersuisut vil forlænge løbetiden på Nukissiorfiits lån.

- Det er selvfølgelig glædeligt, at befolkningen i Grønland får besparelser. Men vi har spørgsmål angående det tekniske, omkring hvordan man vil realisere reformen, siger Randi Vestergaard Evaldsen, formand for Demokraterne.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut vil genindføre enspriser på el og vand

Naalakkersuisoq for for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Energi,  Hans Enoksen, præsenterede tirsdag Naalakkersuisuts plan for genindførelsen af ensprissystemet på el og vand.

Ingen forbrugere kommer til at lide under det nye system, da Naalakkersuisut vil sætte priserne under de nuværende mindstepriser.

Positivt at borgerne sparer penge

Prisen på el bliver 1 krone og 60 øre over hele landet, og vand kommer til at koste 19 kroner per kubikmeter.

- Hvis borgerne reelt får økonomisk udbytte af det, og hvis de ikke kommer til at betale mere, jamen så ser vi det som noget meget positivt, og det kan man ikke stille spørgsmålstegn ved, siger Evaldsen.

Der er dog et men:

- Vi er bekymrede for, at det på sigt bliver dyrt, og vi vil fra Demokraterne undersøge og sikre, at det ikke gør, siger hun.

LÆS OGSÅ Bygdeformand glad for ensprisforslag

Hun er betænkelig ved, at Naalakkersuisut foreslår, at Selvstyrets lån på 1,7 milliarder kroner til Nukissiorfiit forlænges, således at selskabet sparer 70 millioner kroner på afdragene om året.

Lånenes løbetid skal ifølge departementet for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Energi forlænges til det dobbelte – nemlig 40 år.

- Lånet bliver forlænget og nogen skal jo betale for det, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

Ifølge departementet for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Energi findes de mistede indtægter fra Nukissiorfiits afdrag på sine lån ved at nedsætte anlægsbevillingerne til Nukissiofiit med 80 millioner kroner.

LÆS OGSÅ Borgerne kan se frem til besparelse på 56 millioner kroner