Foto: KNR

Naalakkersuisut vil genindføre enspriser på el og vand

Hans Enoksen præsenterede tirsdag formiddag Naalakkersuisuts forslag til nye priser på el og vand.

Naalakkersuisut vil genindføre ensprissystemet, som Hans Enoksen ellers skrottede i 2005 som formand for landsstyret. Men nu er det på vej tilbage.

Det fortalte han på et pressemøde tirsdag formiddag. Det betyder, at alle borgere her i landet i fremtiden skal betale 1,60 kroner for en kilowatttime el og 19 kroner per kubikmeter vand.

Ifølge Naalakkersuisut betaler de fleste bosteder i dag 3,25 kroner for en kilowatttime. De kan altså se frem til en halvering af prisen på deres el.

Prisen på vand kommer også til at falde for mange husstande. Mange betaler i dag 33,40 kroner per kubikmeter vand, men den pris bliver altså sat ned med 14 kroner til en enspris på 19 kroner for en kubikmeter vand for alle.

LÆS OGSÅ Hans Enoksen indrømmer afskaffelsen af ensprissystemet var hans egen fejl

Borgere, virksomheder og offentlige institutioner vil samlet spare 150 millioner kroner på el og vand, anslår Naalakkersusiut.

- Med denne prisreform er det lykkes for Naalakkersuisut at lave en solidarisk løsning, som alle får glæde af, lyder det fra naalakkersuisoq for energi, Hans Enoksen.

Besparelse i det offentlige

Naalakkersuisut finder pengene til reformen ved besparelser i det offentlige. Selvstyret og kommunerne kommer nemlig til at spare 61 millioner på de lavere vand og elpriser, derfor nedsættes bevillingerne tilsvarende til de områder.

De penge bruger Naalakkersuisut til at øge driftstilskuddet til Nukissiorfiit. Samlet bliver driftstilskuddet øget med 69 millioner kroner.

Naalakkersuisut forlænger desuden tilbagebetalingstiden til det dobbelte – 40 år - på Selvstyrets lån til Nukissiorfiit – dermed sparer selskabet 70 millioner kroner om året. Nukissiorfiit skylder 1,7 milliarder kroner til Selvstyret.

Selvstyrets udgifter til anlæg i Nukissiorfiit reduceres tilsvarende med 80 millioner fra 140 millioner kroner til cirka 60 millioner kroner, da Nukissiorfiit med omlægningen bliver bedre i stand til at betale for sine egne investeringer.

De sidste penge kommer fra et fortsat krav om rationaliseringer i Nukissiorfiit på 10 millioner kroner om året.

Prisreformen er en del af ændringsforslaget til 2. behandlingen af finanslovsforslaget 2018.

LÆS OGSÅ Immanuelsen vil genindføre ens priser for alle

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt