PITUFFIK Dansk udenrigsminister afviser at kommentere undersøgelse

Udenrigsminister Kristian Jensen følger samme sti som Aleqa Hammond og direktøren for Udenrigsdirektoratet, Kai Holst Andersen, og meddeler til KNR, at han ikke vil kommentere på advokatundersøgelsen om Pituffik-udbuddet.
I onsdags deltog udenrigsminister Kristian Jensen i nytårskuren hos Grønlands Repræsentation i København. I dag er han tavs omkring Udenrigsministeriets rolle i forløbet om udbuddet på Pituffik. Foto: KNR.
15. januar 2016 12:53

Det sker, selv om undersøgelsen fastslår, at Udenrigsministeriet i Danmark har været med til at forringe vilkårene for udbuddet om service-opgaven på Pituffik i 2015.

I rapporten står:

- Efterfølgende (efter at Selvstyret havde fremsat sit forslag, red.) ændrede kriterierne form på dansk og amerikansk foranledning, og resultatet (….) fremstod som en betydelige forringelse sammenlignet med den hidtidige forståelse af begrænsningen til danske og grønlandske selskaber, som beskrevet af det danske udenrigsministerium.

Ifølge udenrigsministerens pressemand vil Kristian Jensen (V) ikke kommentere på en undersøgelse, der er bestilt af Selvstyret til at belyse det interne forløb i Selvstyret forud for udbuddet på den amerikanske base.

Læs også Aleqa Hammond: Ingen kommentarer

I stedet henviser Udenrigsministeriet til de svar, som Kristian Jensen og hans forgænger Martin Lidegaard (R) har givet under offentlige møder i Folketinget.
 

Ingen planer om dansk undersøgelse

KNR ville ellers gerne have spurgt den danske udenrigsminister, hvorfor ministeriet sløjfede ønsker, som Udenrigsdirektoratet i Grønland havde til krav, der skulle gælde i udbuddet om servicekontrakten i Thule.

En kontrakt, som endte med at gå til det amerikanske selskab Exelis Services A/S - i strid med en gammel aftale mellem Danmark, Grønland og USA om basen.

Læs også Læs advokatundersøgelsen af Pituffiksagen her

Men udenrigsminister Kristian Jensen ønsker først at kommentere på sagen, når der er 'nyt' i forhold til de arbejdsgrupper, der fra dansk, grønlandsk og amerikansk side ser på nye udbudsregler, oplyser ministeriet.

Det meddeles også herfra, at Udenrigsministeriet ikke har planer om at lave en tilsvarende intern undersøgelse af forløbet omkring Thule-udbuddet.

Læs også Kai Holst har hovedansvaret

Læs også Grønlandsk forslag fejet af bordet

Læs også Sagen om den mistede Pituffik-servicekontrakt