PITUFFIK Kai Holst har hovedansvaret

Det er især direktøren for Udenrigsdirektoratet, der overså, hvor alvorlige ændringerne af udbudskriterierne var, som Danmark og USA foreslog. Ændringerne betød, at det nu blev muligt for et amerikansk skuffeselskab at få servicekontrakten på Pituffik.
14. januar 2016 18:21

Rapporten slår fast, at direktøren for Udenrigsdirektoratet, Kai Holst Andersen, har fejlet, da han selv godkendte de nye retningslinjer for udbuddet af Thule Air Base. Det er konklusionen i en advokatundersøgelse, som KNR har fået aktindsigt i.

Rapporten beskriver nogle dramatiske døgn i november 2013. For den 15. november sendte Selvstyret et forslag til kriterierne til det danske udenrigsministerium. Kun tre dage senere vender Udenrigsministeriet tilbage med et andet forslag, hvor der var sket en række ændringer, der betød, at det blev muligt for et selskab som Exelis at byde på kontrakten.

Rapporten finder ikke skriftlige beviser for, at Kai Holst Andersen i den forbindelse orienterede Aleqa Hammond eller sin daværende kollega Svend Hardenberg, før han godkendte de nye kriterier, som altså tillod udenlandske selskaber at byde på opgaven.

Der er dog ikke sket tjenesteforseelser i forbindelse med udarbejdelsen af de nye udbudskriterier for Thule Air Base, i hvert fald ikke af en karakter, som giver anledning til et retsligt efterspil, lyder vurderingen.

 

Aleqa Hammond havde også et ansvar

Rapporten friholder dog ikke Aleqa Hammound for ansvar, da det fremgår, at både Kai Holst Andersen og Svend Hardenberg har forklaret, at hun gav udtryk for, at arbejdet med de nye kriterier ikke havde såkaldt "politisk rækkevidde"

Tidligt i forløbet overlod hun derfor hele sagen til embedsmændene, da de konkluderede:

At Aleqa Hammond ikke gav indtryk af, at arbejdet med kriterierne havde en politisk rækkevidde, og at hun som udgangspunkt opfattede det som noget administrativt.

Sagt på en anden måde, så mente hun ikke, at det var en politisk opgave at forholde sig til udbudsmaterialet.

Udenrigsdirektoratet godkendte derfor kriterierne mundtligt overfor det danske udenrigsministerium.

Advokat Ole Spiermann konkluderer, at det danske udenrigsministeriums foreslag til de nye kriterier burde havde været forelagt et samlet naalakkersuisut til godkendelse, før Udenrigsdirektoratet på vegne af Selvstyret godkendte dem.

 

Svend Hardenbergs rolle

Rapporten finder ikke grundlag for at kritisere den daværende departementschef for Formandens departement, Svend Hardenberg, for hans rolle i godkendelsen af de nye udbudsregler.

Ole Spiermann kan nemlig ikke finde skriftlige beviser for, at Kai Holst Andersen orienterede den daværende departementschef, før Udenrigsdirektoratet godkendte de nye udbudsregler. Det sker, da en række centrale e-mails ikke blev videresendt til Formandens Departement.

Kai Holst Andersen påpeger dog, at Svend Hardenberg havde givet en mundtlig godkendelse, men den forhenværende departementschef afviser, at sådan en samtale skulle havde fundet sted.

Rapporten er bestilt af formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, og Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq.

Læs også OVERBLIK Sagen om den mistede Pituffik-servicekontrakt