PITUFFIK Aleqa Hammond: Ingen kommentarer

Siumuts partisekretær i Folketinget oplyser til KNR, at Hammond ikke har kommentarer til forløbet eller til andre ting, der er sket under hendes tid i formandsstolen.
Foto © : KNR
15. januar 2016 09:17

“Ingen kommentarer.”

Sådan lyder det fra Aleqa Hammonds partisekretær, Kenneth Rasmussen, efter KNR torsdag kunne fortælle om advokatundersøgelsen, som det nuværende naalakkersuisut bestilte sidste år for at klarlægge forløbet omkring udbuddet.

En undersøgelse, som overordnet frikender Aleqa Hammond for at have brudt sit politiske mandat. Det fremgår af en aktindsigt, som KNR har fået i undersøgelsen.

Ifølge undersøgelsen blev Aleqa Hammond ikke orienteret af hverken embedsværket i Formandens Departement eller i Udenrigsdirektoratet om, at udbudskriterierne for servicekontrakten på Pituffik blev ændret, og hvilke konsekvenser det kunne få for Grønland.

Læs også Grønlandsk forslag fejet af bordet

Læs også Kai Holst har hovedansvaret

Men undersøgelsen konstaterer også, at den tidligere naalakkersuisut-formand ikke selv udviste politisk interesse for udbuddet på Pituffik. I stedet anså hun sagen som en ‘administrativ sag’, har hun selv udtalt i forbindelse med undersøgelsen.

Dog drøftede både Svend Hardensberg som departementchef i Formandens Departement, udenrigsdirektør Kai Holst Andersen og andre ledende embedsfolk omkring Aleqa Hammond, at der skulle skrives en kronik, der forud for udbuddet skulle sætte fokus på Pituffiks betydning for Grønland. Kronikken blev skrevet. Men Hammond valgte i sidste ende, at kronikken ikke skulle trykkes.

Læs også Advokatundersøgelse: Hammond og udenrigsdirektoratet sov i timen

Men ingen af delene ønsker Aleqa Hammond at udtale sig om i dag. Det samme gælder i øvrigt for alle andre sager, som hun har haft berøring med under sin tid som naalakkersuisut-formand, meddeler hendes partisekretær. Hammond, som i dag sidder i Folketinget, 'lever i nuet' og henviser til det siddende naalakkersuisut for kommentarer, der vedrører Pituffik.

KNR forsøger i øjeblikket at få en kommentar fra direktøren i Udenrigsdirektoratet, Kai Holst Andersen, som undersøgelsen mener har handlet uden for sit mandat i Pituffik-sagen.

Læs også OVERBLIK Sagen om den mistede Pituffik-servicekontrakt