PITUFFIK Advokatundersøgelse: Hammond og udenrigsdirektoratet sov i timen

OPDATERET 15/1-16 Der er ikke sket tjenesteforseelser, men både den daværende formand for naalakkersuisut, Aleqa Hammond, og udenrigsdirektoratet overså, hvilken betydning ændringen af udbudsreglerne kunne få.
Thule Air Base.
Skrevet af Walter Turnowsky
14. januar 2016 15:44

Det fremgår af den advokatundersøgelse af forløbet omkring den mistede servicekontrakt på Thule Air Base, som KNR har fået aktindsigt i.

Det er især embedsmændene i udenrigsdirektoratet der overså, hvilken betydning de ændrede kriterier for tildelingen af servicekontrakten til Pituffik ville få.

Det var også udenrigsdirektoratet, der på Grønlands vegne godkendte de nye udbudskriterier, der gjorde at servicekontrakten kunne ryge til amerikanske Exelis Services. Uden umiddelbart at inddrage Aleqa Hammond.

Men Aleqa Hammond går dog ikke fri at kritik. Tidligt i forløbet overlod hun nemlig hele sagen til embedsmændene, som konkluderede:

- … At Aleqa Hammond ikke gav indtryk af, at arbejdet med kriterierne havde en politisk rækkevidde, (...) og at hun som udgangspunkt opfattede det som noget administrativt.

Hun sov med andre ord i timen, da sagen rullede, og overlod i stedet ansvaret til sine embedsmænd.

Det er hovedkonklusionen i advokatundersøgelsen af forløbet.

Læs også Sagen om den mistede Pituffik-servicekontrakt

Advokat Ole Spiermann konkluderer ligeledes, at det svar, som Selvstyret sendte til det danske udenrigsministerium burde have været forelagt et samlet Naalakkersuisut til godkendelse.

Rapporten konkluderer samtidigt, at ingen af embedsmændene har gjort sig skyldig i egentlige tjenesteforseelser.

Men det er især embedsmændene i udenrigsdirektoratet, der har overset, hvor alvorlige de ændringer var, som Danmark og USA foreslog. Ændringerne betød, at det nu blev muligt for et amerikansk skuffeselskab, at få servicekontrakten på Pituffik.

 

Skelsættende døgn i 2013

Rapporten her beskriver især nogle dramatiske døgn i november 2013. Den 15. november sendte Selvstyret et forslag til kriterierne til det danske udenrigsministerium. Kun tre dage senere vender Udenrigsministeriet tilbage med et andet forslag. Her er der sket de afgørende ændringer, der betyder, at det bliver muligt for et selskab som Exelis Services at byde på kontrakten.

Og det er så her den afgørende fejl sker, står der i rapporten:

- Sagsforløbet efter den 15. november 2013 efterlader det samlede indtryk, at de involverede embedsmænd i Udenrigsdirektoratet ikke havde blik for, hvad ændringerne i kriterierne sammenlignet med Selvstyrets eget forslag af 15. november 2013 kunne indebære. Dermed syntes embedsmændene heller ikke at have haft blik for den politiske side af sagen.

Og senere hedder det, at:

- Det er herefter konklusionen, at det var en klar retlig fejl, at de endelige kriterier ikke blev forelagt og godkendt politiske af eller på vegne af Naalakkersuisut.

 

Men heller ikke Aleqa Hammond går helt fri at kritik. Tidligt i forløbet overlod hun hele sagen til embedsmændene, som konkluderede:

- … At Aleqa Hammond ikke gav indtryk af, at arbejdet med kriterierne havde en politisk rækkevidde, (...) og at hun som udgangspunkt opfattede det som noget administrativt.