TAKSØE-RAPPORT Dansk opbakning til frivilligt Arktis-beredskab

I Taksøe-rapporten bliver Danmark især opfordret til at øge Forsvarets engagement i Arktis, fx ved at oprette et frivilligt beredskab. Anbefalingen bliver støttet af regeringen, som vil komme med udspil inden længe.
Sirius-patruljen, som her flankerer dronning Margrethe, er en del af det faste beredskab, som patruljerer Nordøstgrønland. Foto © : Kongehuset
04. maj 2016 05:01

Det fortalte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag under en spørgetime i Folketinget, hvor de nordatlantiske mandater deltog.

- Der er ingen tvivl om, at der er behov for en styrket opgaveløsning. Og ligesom vi i Danmark har en god tradition for at trække frivillige kræfter ind i beredskabet, så det mener jeg som udgangspunkt også, at det er en mulighed, der skal efterprøves i Grønland.

Regeringen har et udspil klar til Forsvars-forhandlingerne, før Folketinget går på sommerferie.

Læs også Løkke: Åben dialog om udenrigs- og forsvarspolitik

Læs også Satellitovervågning af Grønland koster 1-2 milliarder


Afviser Arktisk Råd-forslag

Til gengæld afviste Løkke en anden konkret anbefaling fra Taksøe-rapporten på det sikkerhedspolitiske område om at udvide Arktisk Råd med et nyt forum, som skal debattere sikkerhedspolitiske sager.

En anbefaling, som Inuit Ataqatigiit bakker op om. Men, sagde statsministeren:

- Vi mener sådan set, at den sikkerhedspolitiske diskussion omkring det arktiske samarbejde er et mellemstatslig mellemværende mellem de reelle arktiske interessenter.

Læs også OVERBLIK Se Taksøe-rapportens Arktis-fokus her

- Og hvor det, der udvikles under det Arktiske Råd jo er en institutionel ramme, som omfatter stadig flere og flere - Sydkorea, EU med flere. Så lige præcis på det her punkt lægger regeringen ikke op til at forfølge det forslag.

Senere i maj udkommer en længe ventet analyse, som skal beskrive Forsvarets opgaver i Arktis nu og i fremtiden.

Læs også TAKSØE-RAPPORT Styrk Forsvarets indsats i Arktis