Her forsyner Forsvaret Station Nord i Nordøstgrønland med brændstof m.m. via en canadisk c-17 Globemaster.Foto: Emma Kirketerp/Forsvaret

OVERBLIK Se Taksøe-rapportens Arktis-fokus her

Arktis, Grønland og Færøerne får meget opmærksomhed i Peter Taksøe-Jensens netop offentliggjorte rapport over, hvad den danske regering bør fokusere på i de kommende år.

Dansk udenrigspolitik er blevet gransket af en gruppe med diplomaten Peter Taksøe-Jensen i spidsen, og det er der kommet en 105 sider lang rapport ud af, som blev offentliggjort mandag formiddag.

Her får du et overblik over de punkter, som har særligt interesse for os i Grønland.

 • Indsatsen i Arktis skal opprioriteres: Der bør etableres satellitovervågning i regionen. Danmark skal tage førerskab i såkaldt offentlighedsdiplomati i Arktis, og mulighederne for et arktisk sikkerhedspolitisk forum skal undersøges. Mindst 120 millioner kroner skal årligt gå til indsatsen i området.

Læs også  TAKSØE-RAPPORT Styrk Forsvarets indsats i Arktis

 • Kongeriget bør opprioritere indsatsen i Arktis for at fremme en fredelig og økonomisk og miljømæssigt bæredygtig udvikling til gavn for regionen, Riget og det grønlandske og færøske folk.
 • Danmark bør afsøge mulighederne for satellitbaserede løsninger i Arktis, etablering af en forskningshub i Nuuk, tage aktivt førerskab i forhold til offentlighedsdiplomati og undersøge mulighederne for nye finansieringsmekanismer, blandt andet fonde og offentligt-private partnerskaber.
 • Styrk Forsvarets kommunikation i Arktis med satellitbaserede løsninger og bredbåndsforbindelser til internet til befolkningen.

Læs også  TAKSØE-OVERBLIK Sådan skal dansk forsvar og diplomati styrkes

 • I Arktis åbner isens afsmeltning perspektiver for øget økonomisk aktivitet og udvikling, men øger også behovet for myndighedsopgaver som søredning og miljøbeskyttelse.
 • Opret et frivilligt beredskab i samarbejde med grønlandske myndigheder under Arktisk Kommando. Sideløbende bør der oprettes en frivillig meldetjeneste og havmiljøbevogteordning med observationer fra civilbefolkningen.
 • Der bør indsættes en ekstra dansk fregat i grønlandske farvande.
 • Udenrigsministeriet bør ansætte flere personer til at fokusere på Arktis.
 • Militær-budgettet bør hæves de kommende år. Det skal bl.a. gå til et større bidrag til Arktis og NATO.
 • Det får ingen særlig betydning for Kongerigets samarbejde med udlandet, hvis Grønland/Kongeriget bliver eksportør af uran. Det vigtigste er blot, at kontrolsystemet fungerer.

Læs også  Fokus på Grønland og Arktis i dansk udenrigspolitik

 • Internationalt bør et arktisk sikkerhedspolitisk forum etableres, og mulighederne overvejes for en hurtigere afslutning på sokkelspørgsmålet.
 • Vi skal udnytte vores position som arktisk stormagt til at påvirke udviklingen i Arktis til gavn for Kongeriget, regionen og det grønlandske og færøske folk.

Hent hele Taksøe-rapporten her

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt