TAKSØE-RAPPORT Styrk Forsvarets indsats i Arktis
Den danske stat bør i langt højere grad styrke sit engagement i Arktis.
Sådan lyder det i den såkaldte Taksøe-rapport, som den danske regering bestilte i efteråret, og som mandag blev fremlagt med anbefalinger til Kongerigets fremtidige udenrigs- og forsvarspolitik.
Og Arktis har fået en væsentlig rolle i anbefalingerne. Grønland, Færøerne og Danmark har nemlig store muligheder for at sikre, at Arktis udvikler sig, som landene sammen ønsker det - og det bør udnyttes.
Det siger den danske diplomat, Peter Taksøe-Jensen, der står i spidsen for anbefalingerne, til KNR.
- Det her er et område i forhold til alle mulige andre områder, hvor Danmark, Færøerne og Grønland sammen har en mulighed for at få en stor indflydelse på udviklingen, fordi der ikke er så mange interessenter i det arktiske. Og fordi det er nyt land, der åbner sig. Her er altså et område, hvor vi virkelig kan gøre en forskel.
Stærkere forsvar i Arktis
Rapporten fokuserer især på Forsvaret rolle i Arktis, som bør styrkes ved, at Folketinget forlænger en aftale om at bruge mindst 120 mio. kroner om året til Forsvarets indsats i Arktis.
Pengene skal bl.a. gå til at udbygge satellit-overvågning til suverænitetshåndhævelse, søredning og miljøovervågning i det arktiske område, mens flåden også skal opgraderes med mindst én ekstra fregat, som kan sættes ind i arktiske farvande, anbefaler Taksøe.
Derudover bør der blive oprettet et frivilligt beredskab under Arktisk Kommando inden for Hjemmeværnsloven, hvor civile kan indrapportere ulykker til søs. Et frivilligt beredskab har i flere år været et ønske blandt grønlandske politikere.
Læs også TAKSØE-OVERBLIK Sådan skal dansk forsvar og diplomati styrkes
Internet til alle
Sidst, men ikke mindst, bør Forsvaret også fokusere på kommunikationsmuligheder i Arktis, står der i rapporten. Og det bør også komme den grønlandske befolkning direkte til gavn.
Anbefalingen lyder, at offentlige og private selskaber går sammen og laver satellitbaserede løsninger, der kan give lettere internetadgang langs alle grønlandske kyster.
- Tænk nu, hvis kan få koblet nogle af de ting, som Forsvaret alligevel skal investere, som også kunne få en positiv, afledt effekt på kommunikationen. Jeg synes, vi skal tænke over at sikre, at den sidste grønlandske bygd har internet, førend den sidste indiske landsby får det? Det synes jeg, vi skal gøre nu, siger Peter Taksøe-Jensen til KNR.
Læs også Fokus på Grønland og Arktis i dansk udenrigspolitik
Bedre internet vil samtidig kunne skabe bedre erhvervsudvikling i Grønland, påpeger Taksøe.
- Det vil også få en stor betydning for muligheden for at udrulle turisterhverv og andre ting.
Helt overordnet mener Peter Taksøe-Jensen, at et større fokus på Arktis er til gavn for hele Rigsfællesskabets gavn - og dog:
- Det er ikke for magten i sig selv. Det er jo for at have den bedst mulige afsæt til, at udviklingen sker på en måde, der er til rigsfællesskabets glæde. Og der kommer det nok til at påvirke den grønlandske befolkning mere end Maren i kæret her i Syddanmark. Så selvfølgelig skal det være noget, der er i fokus, siger han.
Folketinget skal i år forhandle en ny forsvarsaftale på plads.