Danmark siger undskyld: Der bliver sat et punktum på vores historie, siger eksperimentbarn

En undskyldning fra statsminister Mette Frederiksen (S) vil give ro i sjælen, fortæller Kristine Heinesen, der er en af de seks overlevende eksperimentbørn. Der har været meget, siger hun.
Seks af børnene lever stadig, og i dag skal de ses. Det har de gjort mange gange før, men nu er anledningen helt særlig. Foto © : Louise Dyring Mbae/Red Barnet
09. marts 2022 05:39

'20 smaa Grønlændere ude paa det store Eventyr' og 'Forældreløse Grønlænderbørn får etaarigt Ophold i Danmark'. 

Sådan lød et par af overskrifterne i den danske presse, da de første såkaldte eksperimentbørn ankom til København med skibet M/S Disko i 1951.

Børnene var hovedpersoner i et opdragelsesforsøg, hvor målet var at gøre dem mere danske, så de kunne vende tilbage til Grønland som rollemodeller.

Men hvad der som udgangspunkt skulle vare et år, endte i livslange traumer og afsavn for flere af de 22 børn, der i virkeligheden blev fjernet fra deres forældre dengang.

Seks af børnene lever stadig, og i dag skal de ses. Det har de gjort mange gange før, men nu er anledningen helt særlig.

De er nemlig blevet inviteret til en officiel ceremoni, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) på vegne af Danmark vil se dem i øjnene og sige undskyld for det, de har oplevet.

En undskyldning vil give ro i sjælen

Faktisk har eksperimentbørnene, der nu er voksne, allerede modtaget en skriftlig undskyldning. De har også fået 250.000 kroner i forbindelse med et forlig, de for nylig indgik med staten. 

Men at stå ansigt til ansigt og få en undskyldning vil alligevel betyde alverden, fortæller Kristine Heinesen. Hun er et af dem, der stadig lever, og hun glæder sig til at høre, hvad statsministeren vil sige:

Undskyldning i København og Nuuk

Onsdag den 9. marts:
Statsministeren siger officielt undskyld til de seks nulevende eksperimentbørn. Det sker på Nationalmuseet i København fra 10 til 12 grønlandsk tid.

Tirsdag den 15. marts:
Formanden for Naalakkersuisut får besøg af statsministeren. I den forbindelse holder statsministeren et arrangement i kulturhuset Katuaq I Nuuk for at markere undskyldningen.

Kilde: Statsministeriet, Naalakkersuisut

- Ja det må jeg sige, at det gør jeg. Så er det ligesom, at der bliver sat punktum for hele vores historie. Og der har været meget, siger hun. 

- Det vil betyde, at man får ro. Ro i sjælen. Og så at staten erkender, at det var en fejl.

LÆS OGSÅ Tidligere eksperimentbarn om erstatning: Det krævede en god flaske rødvin til maden

Men er det mon godt nok med alt det, I har været igennem?

Det er det. I hvert fald hvis man spørger Kristine Heinesen:

- For mit vedkommende er det fint, at staten giver en officiel undskyldning og erstatning, siger hun.

Dybt berørt statsminister

Arrangementet bliver holdt på Nationalmuseet i København fra klokken 10 til 12 grønlandsk tid. Datoen blev offentliggjort i lørdags, og i den forbindelse sagde Mette Frederiksen sådan her:

- Deres historie og de tragiske konsekvenser af det forsøg, de blev en del af, har berørt mig dybt. Derfor ser jeg frem til endelig at kunne sige undskyld på Danmarks vegne ved et personligt møde.

LÆS OGSÅ Kristine efter undskyldning: Jeg er meget rørt

Også formanden for Naalakkersuisut, Múte Bourup Egede (IA), er i København for at deltage. Han kalder arrangementet for "historisk".

- Det betød meget, da statsministeren undskyldte skriftligt i december 2020, men det betyder mindst lige så meget, at de seks nulevende nu får en undskyldning ansigt til ansigt.

Her kom børnene fra:

Qullissat, Qeqertarsuaq, Ilulissat, Aasiaat, Sisimiut, Maniitsoq, Nuuk, Paamiut, Narsarsuaq, Qaqortoq, Nanortalik, Tasiilaq, Kulusuk, Ittoqqortoormiit.

Kilde: Historisk udredning fra 2020

- Det er en historisk dag, som hele Grønland såvel som jeg selv har set frem til, sagde Múte Bourup Egede i weekenden.

Endnu en undskyldning

Det var den danske stat, Red Barnet, Dansk Røde Kors og Landsrådet i Grønland, der i sin tid stod bag det omstridte opdragelsesforsøg.

Siden er der givet flere undskyldninger til børnene. I 2010 undskyldte Red Barnet for sin rolle i forsøget, hvilket fem år efter blev fulgt op af en mere officiel undskyldning til nogle af de berørte.

En undskyldning fra staten lod dog vente på sig helt frem til sommeren 2019, hvor Mette Frederiksen lovede, at hun ville sige undskyld til eksperimentbørnene. 

LÆS OGSÅ Udredning: Eksperimentet var ude af kontrol og gav dybe, menneskelige sår

Undskyldningen ville dog først falde, når en historisk udredning, som Danmark og Grønland var fælles om at lave, lå klar. Det mundede ud i en 90 sider lang rapport, der var færdig i november 2020.

Umiddelbart efter modtog de nulevende eksperimentbørn en skriftlig undskyldning, som statsministeren i dag sætter to streger under ved at give en mundtligt også.

Men hvad med Grønland selv? Bør Selvstyret også sige undskyld på vegne af det daværende landsråd? Det afviste det daværende Siumut-ledede Naalakkersuisut for et par år siden.

71 år efter at M/S Disko anløb havnen i Danmark med de grønlandske børn ombord og for alvor skød eksperimentet i gang, kan Kristine Heinesen og de andre altså lægge låg på en tid, der har påvirket resten af deres liv.

Det gør hun sammen med sine nærmeste.

- Jeg har mine tre børn og min mand med. Jeg har været meget spændt, siger hun.