Tidligere eksperimentbarn om erstatning: Det krævede en god flaske rødvin til maden

78-årige Eva Illum blev som 8-årig sendt fra Grønland til Danmark som led i et opdragelsesforsøg. Nu får hun 250.000 kroner i erstatning fra den danske stat.
Eva Illum
- Vi er seks tilbage og er efterhånden nogle ældre mennesker. Så det er en glæde at opleve, at sagen nu er endt med et forlig, og at vi har fået en kompensation, siger Eva Illum, der i dag er 78 år og bor i Odense.  Foto © : Eva Illum
28. februar 2022 15:26

Eva Illum sad i en bil på vej til middag hos sin søster, da telefonen ringede.

Det var hendes advokat, der fortalte, at der var indgået forlig med den danske stat. 

Et forlig, der betyder, at der nu er 250.000 kroner på vej til hver af de seks nulevende såkaldte eksperimentbørn. 

- Dét, syntes vi, krævede en flaske rigtig god rødvin til maden, så vi købte en af de gode rødvine og tog med hjem til hende. Det var den måde, vi tog imod nyheden på, fortæller Eva Illum.

Som 8-årig blev hun sammen med 21 andre børn sendt fra Grønland til Danmark. 

LÆS OGSÅ Eksperimentbørn får 250.000 kroner i erstatning fra staten

Det var i 1951, og børnene var en del af et eksperiment, der skulle gøre dem mere danske, så de kunne vende tilbage til Grønland som rollemodeller. 

Men ingen af dem kom hjem til deres forældre. I stedet havnede de på børnehjem og hos plejefamilier.

I dag lever seks af de 22, og i 2020 fik de en officiel undskyldning af statsminister Mette Frederiksen (S) for Danmarks rolle i opdragelsesforsøget.

Vi bliver altid rørt

Undskyldningen blev dog ikke fulgt op af en økonomisk erstatning, og derfor stævnede de staten. 

- Vi er seks tilbage og er efterhånden nogle ældre mennesker. Så det er en glæde at opleve, at sagen nu er endt med et forlig, og at vi har fået en kompensation, siger Eva Illum, der i dag er 78 år og bor i Odense. 

Hun gør klart, at det har været hårdt gang på gang at skulle rippe op i fortiden.

- Vi bliver jo altid rørt, når vi taler om det, siger Eva Illum, som sætter stor pris på at have mødt de fem andre tidligere eksperimentbørn.  

- Jeg er glad for at være blevet genforenet efter mange års adskillelse med de børn, som jeg har kendt fra dengang. Det har været rart at møde hinanden og udveksle gamle minder og holde kontakten. 

Måske en tur til Grønland

Nu har de seks også det tilfælles, at der snart tikker en erstatning ind på bankkontoen, og Eva Illum har gjort sig nogle tanker om, hvad hendes andel skal bruges til. 

- Ja, det kunne jo være en tur til Grønland for eksempel. 

LÆS OGSÅ Helene Thiesen: Når vi mødes, græder vi, så mange år efter

Samtidig har familien et sommerhus, der godt kunne trænge til en omgang: 

- Det kunne jeg godt tænke mig i levende live at opleve, at det bliver gjort lidt større med et ekstra gæsteværelse og lidt modernisering. Nu må vi jo se, hvad pengene rækker til, siger Eva Illum.