Skal Selvstyret sige undskyld? Martha Abelsen afviser
Tirsdag blev der sat punktum i sagen om de 22 grønlandske eksperimentbørn, der blev sendt til Danmark i 1951. Da sagde statsminister Mette Frederiksen officielt undskyld til de seks af børnene, som stadig lever.
Samtidig udkom en historisk redegørelse om sagen, som grønlandske og danske myndigheder har arbejdet sammen om at lave. Martha Abelsen, der er naalakkersuisoq for sociale anliggender (S), har selv været involveret i arbejdet. Og hun drog et lettelsens suk, da hun hørte Mette Frederiksen sige undskyld.
LÆS OGSÅ Eksperimentbørn: Mette Frederiksen giver officiel undskyldning i brev
- For mig viser den undskyldning respekt for det grønlandske samfund. Det er en erkendelse af, at når man laver en fejl, så erkender man den og kommer videre, siger hun.
Den historiske udredning er en næsten 90 sider lang rapport, og den beskriver blandt andet tiden op til eksperimentet.
Opbakning fra landsrådene
I rapporten står der, at 19 ud af 23 medlemmer af Grønlands landsråd gav deres opbakning til Eksperimentet i 1950. Grønland var stadig en koloni dengang.
Landsrådenes var rådgivende i forhold til Danmark, og i sidste ende skulle beslutningen om Eksperimentet da også tages i Grønlandsdepartementet i København.
Men med landsrådenes støtte havde man fra de danske myndigheders side sikret sig opbakning fra grønlandsk politisk side.
Bør Selvstyret også sige undskyld?
- Da jeg læste redegørelsen, tænkte jeg, at der er mange ting, som vi bør drøfte her i Selvstyret, siger Marth Abelsen.
- Det skal ikke handle om en opfølgning – snarere skal det handle om, hvordan vi kan bruge redegørelsen. Hvad der skal ske nu – det ved jeg ikke. Mit formål er ikke, at naalakkersuisut også skal give en undskyldning.
LÆS OGSÅ Eksperimentbarn: Undskyldning skal fejres med mattak og tørfisk
Hvad er det så, du gerne vil drøfte?
- Ind til videre er udredningen kun lavet på dansk. Nu skal vi vente på, at den også kommer på grønlandsk, så mange flere kan få et indblik i den.
- Det ville ikke være korrekt, hvis vi på vegne af politikere, der for 70 år siden traf en beslutning, skal til at grave andre ting op.
LÆS OGSÅ Kim Kielsen: Håber at alle vil tage godt imod undskyldningen
Er det her så et punktum i sagen? Det lyder som om, at det ikke er.
- Jeg anser sagen for at være lukket. Udredningen mangler stadig på grønlandsk, men den er der på dansk. Undskyldningen har vi også fået fra Mette Frederiksen. Så der slutter sagen, siger Martha Abelsen.
Eksperimentet fejlede som bekendt. Mange af de 22 børn har levet med traumer, misbrug og enkelte har forsøgt selvmord.