Kim Kielsen: Håber at alle vil tage godt imod undskyldningen

Formanden for Naalakkersuisut håber, at statsministerens officielle undskyldning til de de 22 børn bliver modtaget positivt herhjemme.
- Det værste i udredningen er at læse om, hvordan børnene har tabt deres identitet, siger Kim Kielsen, der er formand for naalakkersuisut. Foto © : KNR
09. december 2020 11:49

Efter næsten 70 år faldt en meget ventet undskyldning fra Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, på vegne af det officielle Danmark.

LÆS OGSÅ Mette Frederiksen til KNR: Forhåbentlig får de sidste eksperimentbørn ro i sindet

Tirsdag undskyldte hun til de 22 grønlandske børn, der som i 1951 blev sendt til Danmark for at blive gjort danske og senere sendt tilbage til Grønland, hvor de skulle være spydsidser i moderniseringen af landet. 

Og Kim Kielsen mener, at Mette Frederiksens undskyldning er med til at bringe mere ligeværdighed i forholdet til Danmark.

- Statens undskyldning er et positivt skridt, og skaber mere ligeværdighed, siger han til KNR. 

Håber folk tager undskyldning til sig

Han håber, at folk vil tage imod undskyldningen og bruge den som et positivt afsæt for fremtiden.

- Som formand for Naalakkersuisut er det vigtigt for mig at sige, at jeg håber statsministerens undskyldning bliver taget godt imod af alle, siger han og uddyber:

- Jeg er personligt meget glad for, at statsminister Mette Frederiksen har taget ansvar og vil sige undskyldning.

LÆS OGSÅ Aaja Chemnitz Larsen: Undskyld men jeg bliver en lille smule rørt

Undskyldningen faldt på samme dag, hvor der også blev offentliggjort en historisk udredning om sagen. 

Udredning er hård læsning

I udredningen bliver de 22 børns skæbner beskrevet. Også tiden op til 1951 og det, som ledte til beslutningen om at sende børnene til Danmark, er der redegjort for i rapporten. Den er lavet i samarbejde mellem de danske og grønlandske myndigheder.

- Det værste i udredningen er at læse om, hvordan børnene har tabt deres identitet. De har tabt deres sprog, de har kun sjældent set deres familier, og nogle så slet ikke deres familier i den tid. Derfor er undskyldningen er stort skridt for dem, siger Kim Kielsen.

LÆS OGSÅ Eksperimentbarn: Undskyldning skal fejres med mattak og tørfisk

Det samme sagde statsminister Mette Frederiksen i går, da hun sagde undskyld til de 22 eksperimentbørn.

De modtog den i et brev - eller rettere: De sidste seks overlevende modtog et brev.

- Der er begået en uret mod de børn, der blev taget væk fra Grønland. Det er en del år siden, ja, men en del af dem er stadig i live. De blev frataget deres rødder, deres historie, familie og sprog i et forsøg på at gøre dem danske, sagde Mette Frederiksen (S) til KNR og fortsatte:

- Det har haft meget, meget alvorlige konsekvenser for nogen af dem. Derfor er en undskyldning det eneste rigtige.