- Da jeg åbnede brevet blev jeg så glad og så lettet, og jeg tænkte; endelig, endelig kom den undskyldning, siger Helene Thiesen.Foto: Scanpix

Eksperimentbarn: Undskyldning skal fejres med mattak og tørfisk

Helene Thiesen har i årevis kæmpet for at få en undskyldning fra den danske stat, og i dag kom undskyldningen efter 69 år.

En hvid kuvert blev i dag afleveret til 76-årige Helene Thiesen med ordene, hun har ventet på i årtier.

Hvad kuverten indeholdte, vidste hun dog intet om, før hun åbnede den. Aften forinden var hun blot blevet ringet op af statsminister Mette Frederiksens sekretær.

- Og så sagde Mette Frederiksens sekretær, at der ville komme en fra hendes personale i en bil og overrække en hvid kuvert, og så sagde de ikke mere. Så jeg var jo meget spændt på, hvad der var i den hvide kuvert. Om det var et afslag, eller om det var undskyldningen, siger Helene Thiensen og fortsætter:

- Da jeg så åbnede, og det var den varmtfølte undskyldning, som hun udtrykte, der begyndte jeg at græde.

LÆS OGSÅ Eksperimentbørn: Mette Frederiksen giver officiel undskyldning i brev

Undskyldningen kommer, fordi Helene Thiesen blev fjernet fra sin familie i Nuuk i 1951. Hun kan sagtens huske, hvad der skete, selv om det er 69 år siden.

Et avisudklip med Dronning Ingrids besøg på børnehjemmet i 1951. Helene Thiesens ansigt titter frem bag Dronningens ryg. Privatfoto.

Hendes familie var gået med hende ned til kolonihavnen for at sige farvel sammen med en stor gruppe mennesker.

Et stort skib lå til kaj, og den dag blev hun og fem andre børn fjernet fra deres familier og sejlet til Danmark. I alt 22 grønlandske børn.

- Vi kiggede op på vores forældre, og de vinkede til os. Men jeg kunne ikke vinke. Jeg var så ked af det. Jeg spekulererede på hvorfor. Hvorfor lader de mig rejse?, spørger Helene Thiesen, der dengang var syv år gammel.

- Det letter i livet

Børnene blev fjernet fra Grønland som en del af et integrationsprojekt af grønlandske børn til den danske kultur og levemåde.

Projektet havde dog katastrofale konsekvenser for mange af børnene, og i årevis har Helene Thiesen været en af forkæmperne for, at Danmark skulle undskylde for, hvad børnene blev udsat for.

- Da jeg åbnede brevet blev jeg så glad og så lettet, og jeg tænkte; endelig, endelig kom den undskyldning, siger Helene Thiesen, der nu kan sætte et punktum:

- Det letter i livet. Nu skal jeg ikke spekulere over, om jeg havde ret i, at det var forkert. Nu har jeg fået ret i, at det var så forkert, så jeg føler mig helt lettet og kan bedre være gladere i livet, siger hun.

LÆS OGSÅ Kristine efter undskyldning: Jeg er meget rørt

Det har været en meget travl dag for Helene Thiesen, hvor medier fra både Grønland og Danmark har kimet hende ned for at høre hendes reaktion på undskyldningen, så der har ikke været meget tid til at fejre nyheden endnu.

Hun er dog ikke i tvivl om, hvordan det skal fejres i hjemmet ved Fakse Ladeplads på Sydsjælland.

- Der har været så mange mennesker, så vi slapper bare af herhjemme med en stegt fjeldørred med asparges og hollandaisesovs til. Så det er grønlandsk mad med lidt mattak, spæk og tørfisk til forret, så det er rigtig dejligt, griner Helene Thiesen.

Helene Thiesen er blot én af seks personer fra eksperimentet, som er i live i dag.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt