Eksperimentbørn: Mette Frederiksen giver officiel undskyldning i brev

I et personligt brev til de seks nulevende personer fra kultureksperimentet i 1951 undskylder statsminister Mette Frederiksen for forløbet.
Billedet er fra den danske film "Eksperimentet", som baserer sig på Trine Brylds bog "I den bedste mening", Bogen skildrer forløbet med de 22 grønlandske børn, der blev fjernet fra deres familier i 1951 og sendt til Danmark. Foto © : Foto fra filmen Eksperimentet
08. december 2020 08:25
Versionist Hanne Petersen

I brevet står blandt andet:

Jeg ved godt, at et enkelt brev og et enkelt ord ikke kan opveje et helt livs afsavn. Og det er selvsagt dig, der afgør, om undskyldningen kan bruges i dit videre liv.

Med de varmeste tanker og den dybeste respekt for alt det, du har kæmpet med, giver jeg dig et uforbeholdt:

Undskyld!

Undskyldningen bliver givet for, at den danske stat var med til at fjerne 22 grønlandske børn fra deres familier i 1951 og sende dem til Danmark.

Målet var, at de skulle lære det danske sprog og den danske kultur og bringe det med tilbage til Grønland. Her skulle de så være foregangsbørn for den nye generation.

Men sådan gik det som bekendt ikke.

Berørt Mette Frederiksen

I stedet har mange af de 22 børn fra dengang levet med traumer, misbrug og enkelte har forsøgt selvmord.

Og historierne om dem - og fra de, der endnu lever - har i årevis berørt den danske statsminister, skriver hun i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Helene om udskydelse: Jeg troede det var aflyst

I det officielle brev til de nulevende børn skriver Mette Frederiksen:

- Tanken om, at du blev en del af et forsøg med så store menneskelige omkostninger berører mig meget. Selvom det forsøg, du blev en del af, givetvis skete i en god mening, var det — set med mine øjne — en urimelig og hjerteløs behandling.

Historiske udredning kan læses nu

Undskyldningen sker på baggrund af en historisk udredning, som Naalakkersuisut og regeringen i Danmark har været sammen om. Den er nu færdig og kan læses her

På den baggrund udtaler formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen:

- Det rører mig dybt at læse om skæbnen for de 22 børn. Deres særlige opvækst fik store konsekvenser for deres forhold til familien og samfundet og ikke mindst for deres identitet som grønlændere.