Aaja Chemnitz Larsen: Undskyld men jeg bliver en lille smule rørt
I dag blev dagen, hvor statsminister Mette Frederiksen sagde officielt undskyld til de grønlandske børn, som blev sendt til Danmark i 1951.
De 22 såkaldte eksperimentbørn var et led i et socialt eksperiment, hvor de skulle lægge det grønlandske af sig og blive en dansktalende elite i Grønland.
Men eksperimentet fejlede. I stedet har mange af de 22 børn fra dengang levet med traumer, misbrug og enkelte har forsøgt selvmord.
Blot seks af dem lever stadig.
Rystende stemmer
Og det var med rystende stemmer, at de to grønlandske folketingsmedlemmer, Aaja Chemnitz Larsen (IA) og Aki-Mathilda Høegh-Dam (Siumut), takkede statsministeren for undskyldningen under Folketingets spørgetime en time efter, at den officielle undskyldning var sendt ud.
- Vi er rigtig glade for den undskyldning – og undskyld at jeg bliver en lille smule rørt, lød det fra Aaja Chemnitz Larsen i Folketingssalen.
LÆS OGSÅ Eksperimentbørn: Mette Frederiksen giver officiel undskyldning i brev
- Jeg vil gerne sige inderligt tak, fordi du har modet til at give den undskyldning. Der er mørke kapitler i vores fælles historie – og de det står i vejen for ligeværdigheden mellem vores lande. Hvad vil du gøre for at forbedre ligeværdigheden?
- Det er rigtigt, at det er et mørkt kapitel i vores historie. Langt de fleste af eksperimentbørnene er allerede afgået ved døden. De fik et hårdt liv, og det er et mørkt kapitel i vores historie, svarede Mette Frederiksen.
- Så hvordan forsoner vi os? Noget er gjort i den bedste mening men med smertefulde konsekvenser for dem, der var involveret. Det er en forudsætning for et ligeværdigt samarbejde, at vi får sagt undskyld ordentligt, sagde Mette Frederiksen.
Undskyldning var ventet
Også Aki-Mathilda Høegh-Dam takkede Mette Frederiksen:
Aki-Mathilda Høegh-Dam takker statsminister Mette Frederiksen. Foto Scanpix
- Vi fik at vide at vi som folkefærd ikke var gode nok. En dybfølt tak til statsministeren for på statens vegne at give en undskyldning til eksperimentbørnene. Jeg vil gerne kvittere for hendes mod. Alle er berørte - det er næsten hele Grønland. På alles vegne: Tusind tak.
Mette Frederiksen svarede:
- Jeg havde selv den ære at møde en af de få tilbageværende eksperimentbørn, da jeg sidst var i Grønland. Der er ingen tvivl om, at der er påført meget stor smerte.
- Man kan ikke tage et folks kultur ud af dem. Vi skal turde at kigge ind i den del af historien, hvor der er blevet begået fejl.
Det var helt forventet, at Mette Frederiksen ville sige undskyld. Det lovede hun allerede under Folkemødet på Bornholm i juni sidste år.
Undskyldningen ville dog først falde, når en historisk udredning var klar – og den er netop blevet offentliggjort i dag.
Naalakkersuisut og regeringen i Danmark har arbejdet sammen om den, og den kan læses her.