- Der er begået en uret mod de børn, der blev taget væk fra Grønland, siger statsminister Mette Frederiksen.Foto: Scanpix

Mette Frederiksen til KNR: Forhåbentlig får de sidste eksperimentbørn ro i sindet

Statsministeren har givet en undskyldning til eksperimentbørnene fra 1951.

I går sagde den danske regering officielt undskyld til de 22 grønlandske børn, der blev sendt til Danmark i 1951. 

Børnene skulle være spydspidser i et kulturelt eksperiment: De skulle lære at blive danske, og når de rejste tilbage, skulle de være en ny dansktalende elite i Grønland, som dengang stadig var en dansk koloni.

I dag – næsten 70 år senere - lever kun seks af børnene. 

Undskyldningen blev sendt ud til de seks i går i et brev. Undskyldningen sker på baggrund af en historisk udredning, som Naalakkersuisut og regeringen i Danmark har været sammen om. Den er nu færdig og kan læses her

Mette Frederiksen, hvorfor mener du i modsætning til andre statsministre, at der skal gives en undskyldning til de grønlandske børn næsten 70 år efter?

- Der er begået en uret mod de børn, der blev taget væk fra Grønland. Det er en del år siden, ja, men en del af dem er stadig i live. De blev frataget deres rødder, deres historie, familie og sprog i et forsøg på at gøre dem danske, siger Mette Frederiksen (S) til KNR.

- Det har haft meget, meget alvorlige konsekvenser for nogen af dem. Derfor er en undskyldning det eneste rigtige. 

På børnehjem i Nuuk

De fleste af børnene kom dog aldrig tilbage til deres familier dengang. De blev placeret på et børnehjem i Nuuk efter opholdet i Danmark - også selv om de havde forældre i Grønland. De mistede deres modersmål og kunne ikke længere tale grønlandsk. 

På børnehjemmet i Nuuk måtte de også kun tale dansk. 

I februar sidste år blevet sagen igen trukket frem af gemmerne, hvor både et af børnene fra eksperimentet og flere politikere krævede en undskyldning fra både danske og grønlandske myndigheder. En undskyldning blev det dog ikke til dengang. 

I stedet blev der startet en udredning af, hvad der egentlig skete dengang i starten af 1950’erne. 

Mørke kapitler i historien

For halvandet år siden rykkede Mette Frederiksen ind i Statsministeriet. Og meget kort efter sagde hun, at hun ville sige undskyld til eksperimentbørnene, når den historiske udredning var klar. 

Og den udredning var klar i går.

Hvad er det, Danmark undskylder for?

-  Vi undskylder for det, der foregik dengang. Nu har vi en historisk udredning – og det er hjerteskærende læsning. Der er mange af de dengang grønlandske børn, der er afgået ved døden. Der er ikke ret mange tilbage. De, der er tilbage, får forhåbentlig mere ro i sindet nu. 

Er der andre episoder i historien, hvor Danmark som kolonimagt har brug for at give grønlænderne en undskyldning?

- Det har jeg ikke grundlag for at udtale mig om. Jeg tror i det hele taget, at det er sådan, at vi har brug for at sone os med de mørke kapitler, der er i historien, siger Mette Frederiksen.

Et af de af eksperimentbørn, som stadig lever, er Helene Thiesen. Hun har i årevis kæmpet for at få en undskyldning - og til KNR sagde hun i går:

- Det letter i livet. Nu skal jeg ikke spekulere over, om jeg havde ret i, at det var forkert. Nu har jeg fået ret i, at det var så forkert, så jeg føler mig helt lettet og kan bedre være gladere i livet. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt