Dag fire i hashsag: Der er ikke beviser nok, lød det fra forsvarerne

Ingen håndfaste beviser, kun indicier. Sådan lød det enstemmigt fra forsvarerne dagen før domsafsigelsen i den hashsag, hvor tre unge i 20’erne er tiltalt.
Fjerdedagen i en stor hashsag blev brugt på procedure fra anklager og forsvarer. Foto © : KNR / Birgitte Kjeldsen
Skrevet af Birgitte Kjeldsen
15. februar 2024 16:57

Vandkanderne var fyldt op, og papkrusene dampede af den vanlige industrikaffe forud for dagens retsmøde i Sermersooq Kredsret. 

Det var anden sidste dag i retssagen mod de tre unge i 20'erne, der er tiltalt i flere forhold, der omhandler forsøg på at smugle godt 14 kilo hash ind i landet via lufthavnene med henblik på videreoverdragelse.

Da klokken slog ni, kom dommeren og domsmændene ind. Alle rejste sig.

“Værsågod at sidde ned,” sagde dommeren.

Til forskel for de foregående dage, var der torsdag lagt op til en noget kortere dag i retten.

I dag skulle anklagemyndigheden og forsvarerne en efter en fremføre deres argumenter for, hvordan de mener, at sagen skal afgøres. Herefter vil det være op til dommeren at afgøre, hvad der skal ske.

Anklager står fast

Først var det anklageren, der skulle fremføre sine argumenter. Det gjorde han med udgangspunkt i de beviser, som han har gennemgået denne uge.

Ikke overraskende var anklagemyndighedens samlede vurdering, at der ligger tilstrækkeligt med beviser til, at den 25-årige tiltalte mand og de to tiltalte kvinder på 24 og 20 år, skal dømmes skyldige i alle forhold.

Anklageren lagde blandt andet vægt på et videoklip, han havde vist for retten. Klippet var fra et overvågningskamera i Nuuk Lufthavn og viste det, som anklageren mente var den 25-årige tiltalte mand køre væk fra parkeringspladsen ved lufthavnen den 17. marts omkring middagstid.

Ifølge anklageren stemte dette overens med, at to betjente havde genkendt den 25-årige i bilen, da de på samme tidspunkt ankom til lufthavnen. Her var de blevet kaldt ud, fordi den person, som i denne sag er omtalt som formodet medgerningsmand, var blevet stoppet med hash i bagagen.

I forhold til anklagen om at de tre tiltalte skulle have samarbejdet om indsmuglingen, mener anklagemyndigheden blandt andet, at bankudtog, dokumentation af rejseaktivitet, korrespondancer på diverse sociale medier og det, at de to kvinder kendte hinanden og var rejst til Danmark på samme tidspunkt, var tilstrækkelig dokumentation.

Anklageren holdt fast i sin påstand om to år og seks måneders ubetinget anstaltsanbringelse til den 25-årige mand og den 20-årige kvinde. Han holdt også fast i de tre års ubetinget anstaltsanbringelse til den 24-årige kvinde. Han mente, at det var en skærpende omstændighed, at de tre tiltaltes forsøg på indsmuglingen af hash var sket i forening, og at det var planlagt. 

Tynd bevisførelse

Sidst var det de tre forsvarere, der skulle fremføre deres argumenter.

Enstemmigt lød det fra alle tre, at anklagemyndigheden ikke har formået at løfte bevisbyrden, og at der derfor skal ske frifindelse i fire ud af fem forhold. Det eneste forhold, der skal falde dom i er det, hvor den 25-årige mand allerede har kendt sig skyldig i at have været i besiddelse af 5,47 gram hash i anstalten.

Det var især anklageskriftet og ordlyden i det, som forsvarerne lagde vægt på.

Ethvert komma, punktum og ord i anklageskriftet, skal kunne bevises af anklager, pointerede både forsvareren til den 24-årige kvinde og den 25-årige mand. Og det mente de ikke, at anklageren havde gjort.

- Ingen beviser, men indicier. Og det er ikke godt nok, blev der sagt under forsvarernes procedure.

Ingen af de tre forsvarere mente, at der var beviser for en ‘sammensværgelse’ mellem de tiltalte. SMS- og Snapchat-korrespondancer var simpelthen ikke beviser nok.

Til det føromtalte videoklip fra parkeringspladsen i Nuuk Lufthavn tilbage i marts sidste år bemærkede forsvareren til den 25-årige tiltalte, at man i videoen ikke så hans klient stoppe op, men at det blot viste, at han kørte i bil.

Derudover mente samme forsvarer ikke, at man kunne lægge de teleoplysninger, som anklagemyndigheden brugte lang tid på at gennemgå onsdag, til grund for at der er foregået en korrespondance mellem diverse tiltalte personer.

Klokken 11.25 blev retten hævet, og retten trak sig tilbage for at votere. Hvad det hele ender med, vil vise sig i morgen, når der afgives dom.