Dag to i hashsag: To forældre indkaldt som vidner

Syv vidner var indkaldt i sagen om indsmugling af godt 14 kilo hash. Blandt andet to forældre og en formodet smugler i sagen.
Sermersooq Kredsret i Nuuk behandler i disse dage en retssag om forsøg på indsmugling af godt 14 kilo hash, hvor tre personer sidder på anklagebænken. Foto © : Simon Uldum
13. februar 2024 17:15

Retssalen er stille. Så stille, at man kan høre en knappenål falde til jorden. Klokken er 8.45, og retssagen starter klokken 9.00, men lokalet er tyk af spænding og koncentration. I modsætning til i går er der ingen småsnak mellem sagens parter i dag.

Sermersooq Kredsret i Nuuk behandler i disse dage en retssag om forsøg på indsmugling af godt 14 kilo hash, hvor tre personer sidder på anklagebænken. 

De tre tiltalte er en mand på 25 år, en kvinde på 20 år og en kvinde på 24 år. Den 25-årige mand er tiltalt i tre ud af sagens i alt fem forhold, mens den 24-årige kvinde er tiltalt i fire af de fem forhold, og den sidste kvinde på 20 er tiltalt i to af sagens forhold. 

Tilsammen er de tre tiltalt for i en periode på fem måneder at havde forsøgt at smugle godt 14 kilo hash ind i landet 

Anden dagen i sagen bliver brugt på vidneforklaringer. Syv vidner er i alt indkaldt.

Blandt andet en politibetjent, faren til den 25-årige tiltalte mand, den 20-årige tiltalte kvindes mor samt en formodet smugler har været i vidneskranken.

Genkendt af flere

Hurtigt bliver det klart, at flere af de indkaldte vidner genkender den 25-årige tiltalte mand.

'Kan du genkende den herre, der sidder derovre?' spørger anklageren flere af vidnerne, og peger i retningen af den 25-årige mand.

Svarene er enslydende: 

Vidnerne nikker, kigger på tiltalte, og svarer "ja".

Den 25-årige kigger enten intenst på de vidner, der genkender ham eller kigger væk. Flere gange fortrækker han ikke en mine, men hvisker noget i sin forsvarers øre, mens vidneforklaringerne fortsætter.

Nervøsiteten er til stede

Flere af vidnerne er rolige og fattede, men nervøsiteten, der ligger og ulmer i lokalet, får et nøk op, da en ung fyr med pink t-shirt sætter sig i vidneskranken.

- Kender du den tiltalte mand?, bliver han spurgt som noget af det første af anklageren.

- Nej, svarer han med det samme.

- Ved du, hvem det er, fortsætter anklageren?

- Nej, svarer vidnet.

- Har du nogensinde modtaget penge af ham?

- Nej, siger vidnet og fortsætter:

- Jeg har modtaget penge fra en anden, men jeg ved ikke, hvem jeg har givet dem videre til.

Vidnet bekræfter dog, at han har mødt den 25-årige tiltalte til fester, hvor de plejede at hilse på hinanden. Men mere kontakt havde de ikke.

Under sin forklaring bliver vidnet præsenteret for dokumenter, der viser nogle pengeoverførsler til vidnets konto. 

Han ryster på hænderne, mens han flytter apparatet til tolkningen fra højre til venstre øre, så han bedre kan se ned på nogle papirer, som anklageren har lagt foran ham.

Men anklageren bliver ikke meget klogere. Vidnet holder nemlig fast i sin forklaring om ikke at kende noget til at modtage penge fra den 25-årige tiltalte.

Så vidnet går kort efter, og vidneskranken bliver indtaget af en ny.

Mor og far på vidneskranken

Nemlig den 25-årige tiltaltes far. Den unge tiltalte giver sin far et kram, inden forklaringen går i gang.

Men da han sætter sig, gør dommeren opmærksom på, at faren ikke er forpligtet til at udtale sig, fordi han har en nær relation til en af de tiltalte.

- Så ønsker jeg ikke at afgive forklaring, lyder det kort fra manden, og han forlader lokalet kun få minutter efter, han er kommet ind.

Endnu en forælder er indkaldt som syvende og allersidste vidne. Nemlig den 20-årige kvindes mor. 

Moren er med på en direkte videoforbindelse fra anstalten i Nuuk, hvor hun er anbragt. Da hun toner frem på videoen, vender den 20-årige datter sig mod skærmen, ligesom alle andre. Der er et lille smil på hendes læber.

Vidnet bliver gjort opmærksom på, at hun heller ikke har pligt til at udtale sig, fordi hun er nær familie til en tiltalt.

- Så vil jeg ikke udtale mig, siger hun.

Det skaber lidt uro i salen.

En risiko at løbe

Anklager vil gerne stille spørgsmål, som har med den anden tiltalte kvinde, den 24-årige, at gøre. 

Men de to kvinders forsvarer bryder ind og siger, at det er umuligt at skille forholdene ad, da de ligger så tæt op ad hinanden.

- Det her er den risiko, som anklagemyndigheden løber, når de vælger at tiltale dem samlet, siger en af forsvarene.

Efter lidt diskussion frem og tilbage, ender anklageren med at acceptere, at moren overhovedet ikke udtaler sig.

Klokken er 15.17, og retten hæves.

Hverken anklager eller forsvarer ønsker at komme med kommentarer efter dagens strabadser. Retssagen fortsætter i morgen, hvor den står i bevisernes tegn. Store dele af dagen skal gå med, at anklageren fremlægger beviser