Coronarestriktioner fortsætter kun i Upernavik og Aasiaat

Mundbind og forsamlingsloft fortsætter i Upernavik og Aasiaat. I resten af landet lempes reglerne gradvist for færdigvaccinerede - og du skal vise dokumentation for det.
Endnu et pressemøde om coronasituationen i Grønland med Múte B. Egede, der er formand for Naalakkersuisut, Kirsten Fencker, der er naalakkersuisoq for sundhed og læge Paneeraq Noahsen. Foto © : KNR
Skrevet af Christine Hyldal
28. juli 2021 12:57

Kun i Upernavik og de tilhørende bygder og i Aasiaat fortsætter de nuværende coronaregler om mundbind på offentlige steder og forbud mod mere end 20 mennesker på ét sted. 

Det sker på grund af fri smittespredning, siger Mute B. Egede (IA), der er formand for Naalakkersuisut, på et pressemøde. 

I resten af landet ophæves reglerne igen fra og med på lørdag som planlagt. Der bliver dog tale om en gradvis lempelse af reglerne i resten af landet. Lempelserne kommer til at gælde for de færdigvaccinerede. 

LÆS OGSÅ Gode nyheder: Flere er blevet raske og vaccinekrav lempes

Det vender vi tilbage til. For lige nu er der fri smittespredning i nordkommunen, og i alt er 16 registreret smittede i Upernavik og Tasiusaq. 

Ingen nedlukning i nord 

Også i Aasiaat er der fundet fire nye smittede i går, som ikke var i en kendt smittekæde.

Alligevel bliver der ikke lukket ned i hverken Upernavik, bygderne omkring eller i Aasiaat. Man kan stadig rejse ind og ud af byer og bygder, har Epidemikommissionen besluttet, ifølge Múte B. Egede.

Men der er regler for at hoppe på bus, fly eller anden offentlig transport, hvis man vil rejse ud af Upernavik, Aasiaat og bygderne omkring Upernavik: Man skal være færdigvaccineret eller kunne vise en negativ coronatest, der er højst 48 timer gammel. De regler gælder fra i dag. 

Her skal du vise dokumentation for at stige på offentlig transport
 

  • Tasiusaq
  • Upernavik Kujalleq
  • Nutaarmiut
  • Nuussuaq
  • Innaarsuit
  • Naajaat
  • Aappilattoq
  • Kangersuatsiaq
  • Kullorsuaq

- Det sker fordi, at smittekæder ikke skal spredes til resten af landet. Ikke alle smittekæderne er klarlagt endnu, siger Kirsten Fencker, der er naalakkersuisoq for sundhed (Naleraq).

- Når vi er færdigvaccinerede, kan vi beskytte os selv og hinanden betragteligt. Når man er færdigvaccineret, er der meget lille sandsynlighed for, at man smitter videre.

LÆS OGSÅ Massevaccine i Nuuk igen på torsdag fra 10-17

-  Derfor bliver de nuværende bekendtgørelser om forsamlingsloft og mundbind forlænget frem til 10. august i Upernavik, bygderne omkring og Aasiaat. På den måde har gravide og ammende også mulighed for vaccination nu.

Fra i morgen vil flere læger og andet sundhedspersonale blive sendt til Upernavik og bygder for at vaccinere.

Der har nemlig ikke været den store opbakning til vaccineprogrammet: Blot 51 procent af beboerne i Upernavik er ved at blive vaccinerede. 

Ingen adgang til bar eller restaurant hvis du ikke er færdigvaccineret

I resten af landet kan folk smide mundbindet på offentlige steder igen fra på lørdag, og forsamlingsloftet på 20 bliver også droppet fra på lørdag.

Men folk kan forvente, at de skal vise dokumentation for at de er færdigvaccinerede, hvis de vil indenfor på en restaurant, en bar, deltage i et arrangement eller deltage i sport. 

Vaccinerede i Grønland

35.000 har fået mindst det første stik. Det svarer til 62 procent af befolkningen. 

40 procent er færdigvaccinerede. 

38 procent er stadig ikke blevet vaccineret.

Det er primært vaccinen fra Moderna, der bliver brugt. 

Det andet stik skal man have mellem 28 og 43 dage efter det første.

Det betyder, at folk der ikke er fuldt vaccinerede, ikke bliver lukket ind på en bar eller restaurant, de kan ikke tage til en sportsturnering eller bruge kulturtilbud - kort sagt: Alt med offentlig adgang. 

Grønland har stadig ikke noget digitalt coronapas - så hvordan skal man dokumentere, at man har fået to stik i skulderen?

- Det bliver der arbejdet på højtryk for at finde ud af lige nu, siger Múte B. Egede.

- Netop nu er der allerede stor efterspørgsel på dokumentation - også fra folk, som kun har fået det første stik. Flere mennesker skal til for at få det på plads. 

Så mens vi venter på, at teknikken kommer på plads, kan man ansøge om bevis for vaccine på sullisivik.gl. Beviset kan printes ud, når det lander i ens e-boks. 

- Man kan også bruge de små lapper, man får udleveret ved vaccinationen og bruge dem som dokumentation, siger Múte B. Egede. 

Kravet om at vise bevis for at man er blevet vaccineret, gælder frem til midten af august med mulighed for forlængelse. 

31 er smittede i dag 

I dag er der 31 aktivt smittede i Grønland. Det er stadig det største antal, siden epidemien kom til landet i marts sidste år. Det gode er, at smittede i Narsaq, Narsarsuaq og Sisimiut er raske igen. 

Det lidt mindre gode er, er tre af de smittede er færdigvaccinerede. Fem af dem har fået et enkelt stik med vaccine. Resten af de smittede er overhovedet ikke vaccinerede endnu. 

- Blandt de smittede foregår smitten hovedsageligt blandt dem, der ikke er vaccinerede og dem, der har fået det første stik. De, der er færdigvaccinerede, bliver ikke ramt i stor grad. Og når de bliver smittet, er det meget lidt, de smitter videre, siger Múte B. Egede.

LÆS OGSÅ Overblik: Her kan du blive vaccineret i denne uge

Paneeraq Noahsen, der er læge i Landslægeembedet supplerer: 

- Der er stor smittespredning blandt ikke færdigvaccinerede lige nu.

- I Upernavik og Tasiuaq er der stor smittespredning, og man ved ikke hvor smitten stammer fra. Men man ved, at det er sket til en kaffemik i Tasiusaq.

- I Aasiaat blev der registreret fire nye smittede i går. De havde været på besøg i en børnehave, før de vidste, at de var syge. Børnehaven er nu lukket, og børn og personale er sendt hjem.  De skal blive hjemme i syv dage og aflevere en negativ test, siger Paneeraq Noahsen. 

Præcisering: Reglen om at være færdigvaccineret eller kunne vise en negativ coronatest, når man tager med offentlig transport i Upernavik og bygderne omkring, gælder kun ved udrejse. Ikke ved indrejse. I artiklen stod der tidligere, at reglen gælder ved både udrejse og indrejse, men det er ikke korrekt.