Gode nyheder: Flere er blevet raske og vaccinekrav lempes

Vaccinekravet ved offentlig transport gælder kun til og med fredag. Desuden kan gravide fra 4. måned og ammende blive tilbudt vaccine.
Som nyt kan gravide fra 4. måned og ammende også tilbyde vaccination. Det er på baggrund af, at Sundhedsstyrelsen i Danmark, har meddelt at gravide og ammende kan tilbydes vaccination i Danmark. Foto © : Nauja Møller / KNR
Skrevet af Malik Brøns
21. juli 2021 13:36

Der er gode nyheder på testfronten.

Der er ikke blevet konstateret flere smittede.

Der er blevet testet 826 personer i Nuuk, og her er der altså ikke fundet tegn på yderligere smitte.

LÆS OGSÅ Covid-19: Omkring 800 blev tirsdag testet i Nuuk

- Til at starte med vil jeg gerne sige, at jeg er stolt. Jeg er stolt over, at folk tager denne udfordring alvorligt og at vi løfter sammen og vi tager et fælles ansvar, siger Múte B. Egede (IA), formand for Naalakkersuisut.

- Det, at vi har overholdt anbefalinger gør, at vi kan se at vi er ved bevæge os over i den rigtige retning.

Derfor vil Naalakkersuisut nu lempe på restriktionerne.

Vaccinekrav forkortes

Frem til slutningen af måneden, 30. juli, er der ellers et vaccinekrav for alle rejsende indenrigs. Alle, som ikke er vaccineret, må ikke rejse med offentlig transport.

Men det er blevet forkortet. Det gælder kun frem til og med fredag 23. juli.

Kravet om brug af mundbind i offentlige steder og forsamlingsforbud op til 20 personer gælder stadig frem til fredag 30. juli.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut: Kun vaccinerede kan rejse i landet

For at få dokumentation på vaccination, så skal man bruge borgerportalen Sullissivik.gl til at ansøge om det, siger formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede.

- Vi ved også godt, at der er rigtig mange folk som ikke bruger internettet og mobil. Derfor vil vi gerne opfordre til, at der i den første tid, at hvis der er en du kender som mangler hjælp, så træd til og tilbyd hjælp i forhold til apps og ansøgningen, siger Múte B. Egede.

Sundhedsvæsenet og Corona-hotline kan ikke hjælpe med dokumentation. Telefonerne er nemlig overbelastede, lyder forklaringen.

Naalakkersuisut vil også gerne præcisere omkring vaccinekravet: 

Folk som rejser indenrigs: Personer, som ikke er vaccineret, men som befinder sig et andet sted end hvor de bor, er undtaget vaccinekravet når de skal hjem. Det kan være folk, som er ude og rejse på ferie.

Personer, der er på vej hjem fra andre steder i Grønland, skal ikke i karantæne.

Folk som rejser ind til landet fra Danmark: Der er dog stadig krav om karantæne på fem dage, når man er ankommet fra andre steder end Grønland og er ikke færdigvaccineret. Der skal også en negativ coronatest, før karantæne ophører.

Nye tiltag: Gravide og ammende tilbydes vaccine

På fredag bliver 16-17-årige unge i Nuuk tilbudt vaccination.

Som nyt kan gravide fra 4. måned og ammende også tilbyde vaccination. Det er på baggrund af, at Sundhedsstyrelsen i Danmark, har meddelt at gravide og ammende kan tilbydes vaccination i Danmark.

På landslægeembedets coronahjemmeside står der, at der er færre aktive smittede.

Der er i øjeblikket 25 aktive smittede her i landet. Der var ifølge hjemmesiden i går tirsdag 30 smittede.

Der er nemlig flere personer som er blevet raskmeldte, forklarer læge i landslægeembedet, Paneeraq Noahsen.

Men der er fundet et smittetilfælde i Sisimiut.  

- For kort tid siden modtog vi et opkald fra Sisimiut, hvor en person på femtedagstesten efter indrejse, er konstateret smittet. Men vedkommende har været i karantæne, siden vedkommende ankom til landet. Der er ikke fare for smittespredning, vurderer læge, Paneeraq Noahsen.