Bred opbakning til sundhedskommission

En sundhedskommission skal blandt andet komme med anbefalinger til, hvordan sundhedsvæsenet kan forbedres, og hvordan man bedre kan fastholde personale, foreslår Samarbejdspartiet. Forslaget bakkes op af flere partier i Inatsisartut.
Samarbejdspartiet vil have, at sundhedskommissionen delvist skal bestå af fagfolk, der skal komme med deres bud på, hvordan sundhedsbetjeningen kan forbedres her i landet. Foto © : Camilla Dam/KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
15. oktober 2019 06:25

- Der er ingen tvivl om, at der er behov for en sundhedsreform. Fra politisk hold inddrager vi ikke i tilstrækkelig grad fagfolkene bag, skriver Samarbejdspartiet som begrundelse for deres forslag om oprettelsen af en sundhedskommission.

Samarbejdspartiet vil have, at kommissionen delvist skal bestå af fagfolk, der skal komme med deres bud på, hvordan sundhedsbetjeningen kan forbedres her i landet:

LÆS OGSÅ Svært med politisk indgriben

- Faglige organisationer for alt sundhedspersonale samt andre interessenter med fagindsigt i det grønlandske sundhedsvæsen skal som minimum kunne repræsenteres i kommissionen, hedder det i forslaget fra Samarbejdspartiets Tillie Martinussen.

Naalakkersuisut enig i at der er behov for en kommission

Kommissionen skal desuden se på, om der kan samarbejdes mere med Danmark og udlandet om behandlinger.

Samarbejdspartiet er dog åben overfor andre forslag, da partiet gerne ser, at kommissionen får et bredt flertal bag sig i Inatsisartut.

Og sundhedskommissionen kan meget vel blive en realitet.

Da forslaget blev førstebehandlet var Naalakkersuisut og flere partier nemlig overvejende enige med Samarbejdspartiet.

LÆS OGSÅ Færre børn kan i fremtiden få bøjle på tænderne

Naalakkersuisoq for sundhed, Martha Abelsen (S), påpegede, at der er et arbejde i gang med at gennemgå de forskellige sundhedsydelser, men Naalakkersuisut er enig i, at der er behov for en kommission.

De to store partiet Siumut og Inuit Ataqatigiit bakker også op om en sundhedskommission. Koalitionens støtteparti Demokraterne slog desuden fast, at der bør sættes penge af til oprettelsen af kommissionen på finansloven for 2020.

Martinussen: Kan næsten ikke få armene ned

Den brede opbakning glæder Tillie Martinussen:

- Jeg kan næsten ikke få armene ned på grund af den store opbakning til forslaget, siger hun.

Martinussen mener, at sundhedsområdet er så vigtigt, at der bør laves brede forlig om ændringer i sundhedsvæsenet:

- Det er rigtig vigtigt at få bred opbakning, så alle har en andel i projektet, og det bliver gjort ordentligt. Når alle har ejerskab i det, kan man også regne med, at det rækker længere end denne valgperiode, siger Tillie Martinussen.

LÆS OGSÅ Rapport: Grønland bruger færre penge end andre lande på sundhed

Sundhedsvæsenet er til stadighed et af de store debatemner herhjemme. Og debatten fik ny luft, efter at Økonomisk Råd valgte at fokusere på netop sundhedsvæsenet i sin årlige rapport om Grønlands Økonomi.

Sundhedsvæsenet er presset af geografien, stor udskiftning i personalet, og så bruger vi færre penge på sundhedsvæsenet her i landet end eksempelvis Island og Færøerne, lyder nogle af rådets konklusioner.

Forslaget om sundhedskommissionen er nu sendt til behandling i Familie- og Sundhedsudvalget.