Martha Abelsen om lægemangel i Ittoqqortoormiit Svært med politisk indgriben

Borgerne i Ittoqqortoormiit har udsigt til at stå uden læge i juli og august. Det skyldes mangel på læger landet over, lyder forklaringen fra Sundhedsvæsenet. Naalakkersuisoq for sundhed melder, at politisk indgriben ikke er mulig.
Foto © : Virna Kromann
Skrevet af Anna P. Knudsen
20. juni 2019 07:29

Borgerne i Ittoqqortoormiit stod uden læge i december og januar, og samme situation vil gøre sig gældende i juli og august, fortæller ledende regionslæge i Sermersooq, Jesper S. Olesen.

Naalakkersuisoq for sundhed har følgende kommentar til, at man igen vil stå uden læge i Ittoqqortoormiit:

- Det er selvfølgelig uacceptabelt.

Men naalakkersuisoq vil ikke gribe direkte ind over for problemet.

 - Jeg kan ikke forestille mig, hvordan jeg kan blande mig politisk i, hvordan man kan tiltrække læger til Ittoqqortoormiit og andre byer, der står uden læge, siger Martha Abelsen.

LÆS OGSÅ Måneder uden læge skaber bekymring i Ittoqqortoormiit

Hun er tilfreds med de tiltag, som departementet har igangsat.

- Vi har iværksat en række forskellige tiltag, for at sikre borgernes tryghed. Dem må vi respektere og sætte lid til. De håndterer beredskabet, og tager deres arbejde alvorligt, siger naalakkersuisoq for sundhed.

Bekymrede borgere

Selvom naalakkersuisoq beroliger borgerne i Ittoqqortoormiit med en række forskellige tiltag, fortæller kommunalbestyrelsesmedlem fra Ittoqqortoormiit at borgerne er bekymrede.

- Hvad hvis der sker noget alvorligt, mens vi står uden læge. Vi har jo borgere, som har været i behandling og kræver pleje, og vi vil stå uden læge hvis der skulle ske noget alvorligt, siger kommunalbestyrelsesmedlem fra Ittoqqortoormiit, Rolf Piké.

Naalakkersuisoq for sundhed, sociale anliggender og justitsvæsen, Martha Abelsen, oplyser at Naalakkersuisut holder møde om lægesituationen i landet i slutningen af juni måned.