Foto: Foto: KNR

Færre børn kan i fremtiden få bøjle på tænderne

Færre børn kommer i betragtning til at få tandbøjler på i den offentlige tandpleje. Der er dog ikke tale om tandbøjlestop, oplyser naalakkersuisoq Martha Abelsen.

I fremtiden kan børn med et par småskæve tænder, som i øvrigt ikke giver dem hovedpine eller andre gener, ikke regne med at få tænderne rettet ud kvit og frit. 

Der mangler nemlig specialiserede tandlæger i den offenlige tandpleje, og derfor ser tandlægerne sig nødsaget til kun at sætte bøjle på tænderne på de børn, som har gener af deres dårlige tandstilling fremover. 

- Det er de kosmetiske i visiteringer, som det nok vil gå ud over i første omgang, siger Abelsen (S), der er naalakkersuisoq for sundhed.

- Børn, der har behov for behandling for at få et ordentligt tandsæt, er altså ikke dem, det vil gå ud over, fortsætter hun. 

Hun tilføjer, at forebyggende indsatser vil blive intensiveret.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut afviser tandbøjlestop

Sundhedsledelsen blev sidste uge citeret for at melde ud, at det ikke længere er fagligt forsvarligt at tilbyde bøjler til børn, fordi der mangler personale.

Udmeldelsen til Sermitsiaq.ag blev dog præciseret i en pressemeddelelse fra departementet for sundhed. Her gjorde departementet opmærksom på, at der ikke var tale om et decideret behandlingsstop.

Sundhedsledelsen ønsker ikke at stille op til interview med KNR. Den henviser til, at KNR har interviewet Martha Abelsen, som er den politisk ansvarlige.

LÆS OGSÅ Slut med gratis tandbøjler til børn

En ændring i tandplejens tilbud kræver en politisk beslutning. Men det er vanskeligt at tiltrække kvalificeret arbejdskraft til den grønlandske tandpleje, og det betyder, at naalakkersuisut er nødt til at se på, hvad tandplejen herhjemme kan tilbyde, siger Martha Abelsen.

- Det, der skal være fremadrettet, skal politisk besluttes. I løbet af august får vi grundlag, som man politisk skal træffe nogle beslutninger ud fra, siger naalakkersuisoq for sundhed, Martha Abelsen.

Ifølge en hjemmestyrebekendtgørelse om tandpleje skal børn og unge prioriteres, når der ikke er midler til at betjene hele befolkningen, og at alle børn har ret til vederlagsfri og regelmæssig tandbehandling.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt