Napaattooq: Biologerne mangler viden om narhvalsbestanden

Jens Napaattooq mener, at narhvalskvoten i Østgrønland er en hån mod fangerne. Men de er fem gange så høje som de videnskabelige anbefalinger fra den nordatlantiske kommission for havpattedyr, NAMMCO.
Foto © : KNR
Skrevet af Merete Lindstrøm
21. januar 2019 06:58

Jens Napaattooq fra Partii Naleraq mener, at kvoterne er for lave, og at tildelingen bør foregå i et historisk perspektiv frem for efter biologernes videnskabelige undersøgelser, som han mener er mangelfulde.

- Man har jo ikke konkret viden om hele narhvalsbestanden som sådan, siger han.

LÆS OGSÅ Sådan fastsættes narhvalskvoterne

Den sidste optælling i Østgrønland er lavet i 2016 og den viser nedgang i populationen, fortæller Rikke Guldborg Hansen, der er forsker ved Naturinstituttet.

- Estimaterne fra 2016 indikerer, at der er færre narhvaler, end der var i 2008, både i området Scoresbysund og syd for, siger hun.

Det er ikke kun optællingerne fra Naturinstituttet, men også beregninger fra NAMMCO, som er udgangspunktet for rådgivningen om bæredygtig fangst, fortæller forskeren. Alle tal og beregninger er verificeret af andre forskere, der arbejder inden for feltet, understreger Rikke Guldborg Hansen.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut afviser ønske om flere narhvaler i Østgrønland

De seneste to år har NAMMCO's videnskabelige komite anbefalet, at der fanges 10 narhvaler i Ittoqqortoormiit og 10 hvaler i fangstområde Tasiilaq.

Inden anbefalingerne sendes videre til Naalakkersuisut, kommer de i høring i NAMMCO's forvaltningsudvalg.

De stiller spørgsmål til den videnskabelige anbefaling og vurderer, om den skal revideres.

På den baggrund har NAMMCO's anbefalinger de sidste to år været 16 hvaler i fangstområde Tasiilaq og 50 hvaler i fangstområde Ittoqqortoormiit. Men det er ikke nok, mener Napaattooq.

- Det er forsigtighedsprincippet, man tager udgangspunkt i, med de manglende optællinger, der har været, hvor man konkluderer, at der muligvis er omkring 800 hvaler fra Ittoqqotoormiit ned til Tasiilaq, siger han.

LÆS OGSÅ Udvalg kræver klar besked om narhvalskvote til Østgrønland

Ved optællingen i 2016 fandt man ikke nogen hvaler syd for Kangerlussuaq ved overflyvningerne. Derfor anbefaler NAMMCO, at alt fangst syd for breddegrad 68 nord frarådes. Man fandt omkring 500 narhvaler ved Ittoqqortoormiit og 800 i området omkring Kangerlussuaq. I 2008 blev der talt omkring 1.200 narhvaler ved Ittoqqortoormiit og 1.100 ved Tasiilaq (som omfatter Kangerlussuaq). Ved den seneste optælling fandt man en pæn bestand længere nordpå i Nationalparken, oplyser Naturinstituttet.

NAMMCO er et samarbejde mellem Island, Færøerne, Norge og Grønland om bæredygtig og ansvarsfuld håndtering af levende havressourser, inklusiv havpattedyr.

LÆS OGSÅ Naturinstituttet er imod forhøjet narhvalskvote