Naalakkersuisut afviser ønske om flere narhvaler i Østgrønland

Fangerne i Østgrønland ønsker sig at få hævet kvoten på narhvaler i Tasiilaq og de tilhørende bygder i år. Biologerne fra Naturinstituttet vurderer, at det vil skade bestanden. Og Naalakkersuisoq afviser større kvoter inden nytår.
Skrevet af Kathrine Kruse
19. december 2018 07:01

De 108 erhvervsfangere i Tasiilaq og bygderne opbrugte i oktober årets kvote på 16 narhvaler samt de 8 narhvaler, der blev flyttet fra sidste års kvote.

Og det er alt for lidt, siger William Umerineq fra Kuummiut.

- Kvoten er nærmest ingenting taget antallet af fangerne i betragtning. De bliver udsolgt lige med det samme, når de fanger noget, siger han.

LÆS OGSÅ Udvalg kræver klar besked om narhvalskvote til Østgrønland

Derfor kom fangerne i Tasiilaq og de tilhørende bygder i sidste uge med underskrifter og et ønske til Naalakkersuisut, om en forøgelse af kvoten. Det kommer efter, at der ugen før blev tildelt en særlig forhøjelse af narhvalskvoten i Diskobugten og Melville.

Men Naturinstituttet vurderer, at narhvalsbestanden i Tasiilaq vil lide skade, hvis kvoten bliver hævet, siger afdelingschef for Natruinstituttets afdeling for pattedyr og fugle, Fernando Ugarte.

LÆS OGSÅ Narhvalkvoter forhøjes i Disko og Melville

- Jo, det vil det faktisk, da bestanden allerede er i nedgang med den nuværende fangst. Så en forhøjelse af kvoten af vil ikke kunne betragtes som bæredygtig og vil ganske sikkert resultere i endnu færre narhvaler. 

Naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug fortæller til KNR, at Naalakkersuisut har lyttet til fisker og fangerforeningerne i Østgrønland, men at Naalakkersuisut har besluttet, at kvoten på narhvaler i Østgrønland ikke bliver forhøjet i de sidste uger af året.

En narhvalsoptælling i 2016 i området ved Kangerlussuaq i Østgrønland anslog, at der er omkring 800 narhvaler i området. I området syd for Kangerlussuaq i Østgrønland, der blandet andet dækker Tasiilaq-området, var der dog så få narhvaler, at der ikke har kunnet anslåes et præcist antal.

 

LÆS OGSÅ Narhvalskvote for forvaltningsområde Tasiilaq er opbrugt