Agnethe hiver sin datter ud af skimmelramt skolehjem

Qeqqata Kommunia kan endnu ikke sige, hvor de 11 børn, der bor på et skolehjem med skimmelsvamp i Maniitsoq, kan flytte hen.
Agnethe Berthelsen (til højre) er glad for, at hendes datter Nuunu-Dorthe Berthelsen (i midten) skal hjem til Sarfannguaq. Foto © : Privatfoto.
11. november 2023 11:04

Som lille havde Agnethe Berthelsens datter Nuunu-Dorthe Berthelsen astmatisk bronkitis og udslæt på huden. Sygdomme, som hun ikke har døjet med i flere år, men som nu er blusset op igen, efter hun i august flyttede til Maniitsoqs skolehjem og begyndte i 9. klasse på Atuarfik Kilaaseeraq.

For skolehjemmet er ramt af skimmelsvamp. Det viser en rapport fra 31. oktober. Derfor skal Nuunu-Dorthe Berthelsen hjem til Sarfannguaq i dag.

- Min mand og jeg vil ikke have, at vores børn skal opholde sig i en skole og på et hjem, hvor det er usundt at være. Vi kan undervise vores datter hjemme, siger Agnethe Berthelsen.

Nuunu-Dorthe Berthelsen bor på skolehjemmet sammen med 10 andre børn fra bygderne Sarfannguit, Itilleq, Napasoq og Atammik.

Børnene går i 9. og 10. klasse på Atuarfik Kilaaseeraq – en skole, der også er ramt af skimmelsvamp, og som KNR har skrevet om flere gange. Skimmelproblemet har gjort, at flere af lærerne siger deres job op, og det går hårdt udover arbejdsmiljøet og børnenes undervisning.

- Det er ikke godt for min datter at gå på skolen, da der mangler undervisere. Der er tit vikarer, og i nogle tilfælde bliver børnene sendt tidligere hjem, da der ingen undervisere er. Hun har mistet en masse fagligt i den tid, hun har været i Maniitsoq, siger Agnete Berthelsen.

Moderen har sammen med fire andre forældre fra Sarfannguaq skrevet under på et brev til Atuarfik Kilaaseeraqs ledelse. Heri kræver de, at deres børn kommer hjem, indtil kommunen har fundet en løsning på svampeproblemet.

Så nu skal seks ud af de 11 børn hjem i dag. Det betyder dog, at fem af børnene bliver boende i det skimmelramte skolehjem lidt endnu. Og det kan være usundt.

Ikke sundt at bo i fugt

Rengøringsfirmaet R&T har 31. oktober sendt en rapport til Qeqqata Kommunia om, at de har fundet skimmelsvamp i samtlige af hjemmets soveværelser. Derudover er der fundet skimmelsvamp i hjemmets fælleskøkken, -stue og personalekøkken. Rapporten viser dog ingen tegn på skimmelsvamp i luften.

Birgitte Andersen er lektor ved Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet. Hun har beskæftiget sig med skimmelsvampe i 30 år, og ifølge hende er det svært at vurdere skolehjemmets tilstand ud fra rapporten. Men hun understreger:

- Det er aldrig nogensinde sundt at bo i en bygning, hvor der er fugtigt og skimmelsvamp, for der kan også være bakterier og insekter. En fugtig bygning er ikke godt, siger hun.

Sagen kort:

  • I januar 2022 finder rengøringsfirmaet R&T første gang skimmelsvamp i nogle af skolens lokaler. Alle elever og lærere rykkes rundt og undervises i byens forsamlingshus, musikskole og andre lokaler i byen.
  • I september 2022 kræver flere forældre, lærere og elever, at Qeqqata Kommunia bygger en ny skole, der skal finansieres af fondspenge.

  • I december 2022 stemmer kommunalbestyrelsen nej til at bygge en ny skole. I stedet vil kommunen totalrenovere skolen for 71 millioner kroner. Renoveringen forventes færdig i 2026.

  • I sommeren 2023 hyrer kommunen R&T til at sanere og rengøre skolen. Derudover installerer kommunen ventilationsanlæg i klasseværelserne. Kommunen vurderer, at forholdene på skolen er gode nok til at fortsætte undervisningen.

  • I august 2023 starter et nyt skoleår, og kommunen vurderer, at de fleste af skolens lokaler er sikre. Derfor rykker størstedelen af eleverne tilbage til skolebygningen i skoleåret 2023-2024.

  • I august 2023 undervises 1. og 2. klasse stadig udenfor skolebygningen, da nogle lokaler ikke er vurderet til at være sikre. Skolepasningen og fritidsklubben er også udenfor skolens bygning.

  • I det nye skoleår oplever lærere og elever fortsat ubehag på skolen.

  • I september 2023 meddeler skoleleder Mina Maria Andersen til lærerne, at der igen er fundet skimmelsvamp i skolebygningen. Denne gang i en del af skolens ydre facader.

  • I oktober 2023 begynder skolens ledelse og Qeqqata Kommunia at lede efter midlertidige lokaler, der kan fungere som skole indtil renoveringen er færdig.

  • Den 26. oktober 2023 beslutter kommunalbestyrelsen, hvilke lokaler elever og lærere skal flytte ind i. Her er blandt andet tale om KNI's pakhus, ligkisteforeningens lokaler, Majoriaq og skolehjemmet i Maniitsoq.

  • Den 31. oktober 2023 finder R&T skimmelsvamp i flere af skolehjemmets lokaler. 11 børn fra bygder bor på skolehjemmet.

Birgitte Andersen forklarer, at mange mennesker symptomfrit kan bo blandt skimmelvækst, men oplever en person symptomer som hoste, hovedpine eller udslæt, så skal man være opmærksom.

- Det er ikke alle, der bliver påvirket af skimmelsvamp, men der er ingen, der burde bo i fugtige bygninger, siger hun.

En vurdering af hvorvidt bygningen kan anvendes til beboelse, vil kræve en større undersøgelse, forklarer Birgitte Andersen. Men ud fra resultaterne kan hun sige, at der i hvert fald ikke burde at bo sårbare mennesker i bygningen.

- Og man må vurdere børn som sårbare, siger hun.

Hvor skal børnene være?

Det er kun en midlertidig løsning, at børnene sendes hjem for at blive undervist.

Qeqqata Kommunia vil gerne finde en mere permanent løsning, så børnene kan gå i skole. Men hvad den løsning skal være, ved formand for Uddannelsesudvalget i Qeqqata Kommunia Evelyn Mølgaard fra Siumut ikke.

- Det er selvfølgelig meget beklageligt, og vi tager det meget alvorligt. Lige nu undersøger vi, hvor de skal være, og når man har fundet ud af det, så melder vi det ud, siger hun.

Vil det sige, at børnene skal blive boende i det skimmelramte skolehjem, indtil I har fundet en løsning?

- Lige nu arbejdes der højtryk på at finde et sted, hvor de skal bo. 

Er der nogle steder i Maniitsoq, hvor elever og lærere kan være?

- Vi er i gang med at finde ud af, hvor de kan være. Forældrene kan være sikre på, at vi finder noget.

Qeqqata Kommunia forventer at have fundet et nyt hjem til de 11 bygdebørn i næste uge.