Mor tager sin datter ud af skimmelramt skole: Andet er for utrygt

Natuk Dorph Poulsen vil ikke længere aflevere sin datter i Atuarfik Kilaaseeraq. Kommunen svigter borgerne i Maniitsoq, mener hun.
Natuk Dorph Poulsens to børn Ivalu og Inuk går begge på Atuarfik Kilaaseeraq. Nu har hun valgt at tage sin datter Ivalu ud af skolen. Foto © : Privatfoto.
Skrevet af Teitur Larsen
19. oktober 2023 07:46

I Maniitsoq har 35-årige Natuk Dorph Poulsen fået nok. Hun vil ikke sende sin otte-årige datter Ivalu i skole på Atuarfik Kilaaseeraq. For skolen er ramt af skimmelsvamp.

- Skolen er lige nu i så dårlig stand, at det i min optik er sundhedsskadeligt at opholde sig på den, siger Natuk Dorph Poulsen.

KNR har i sidste uge fortalt, at Atuarfik Kilaseeraqs lærere siger op, fordi de ikke kan holde ud at færdes på skolen. Flere lærere og elever får hovedpine, udslæt, åndenød og hoste.

Nu vælger nogle forældre også at holde deres børn hjemme.

- Det er utrygt at sende sine børn i skole, og jeg frygter, at de får varige mén af det, siger Natuk Dorph Poulsen.

Sagen kort:

  • I januar 2022 finder et rengøringsfirma første gang skimmelsvamp i nogle af skolens lokaler. Alle elever og lærere rykkes rundt og undervises i byens forsamlingshus, musikskole og andre lokaler i byen.
  • I september 2022 kræver flere forældre, lærere og elever, at Qeqqata Kommunia bygger en ny skole, der skal finansieres af fondspenge.
  • I december 2022 stemmer kommunalbestyrelsen nej til at bygge en ny skole. I stedet vil kommunen totalrenovere skolen for 71 millioner kroner. Renoveringen forventes færdig i 2026.
  • I sommeren 2023 hyrer kommunen et firma til at sanere og rengøre skolen. Derudover installerer kommunen ventilationsanlæg i klasseværelserne. Kommunen vurderer, at forholdene på skolen er gode nok til at fortsætte undervisningen.
  • I august 2023 starter et nyt skoleår, og kommunen vurderer, at de fleste af skolens lokaler er sikre. Derfor rykker størstedelen af eleverne tilbage til skolebygningen i skoleåret 2023-2024.
  • I august 2023 undervises 1. og 2. klasse stadig udenfor skolebygningen, da nogle lokaler ikke er vurderet til at være sikre. Skolepasningen og fritidsklubben er også udenfor skolens bygning.
  • I det nye skoleår oplever lærere og elever fortsat ubehag på skolen.
  • I september 2023 meddeler skoleleder Mina Maria Andersen til lærerne, at der igen er fundet skimmelsvamp i skolebygningen. Denne gang i en del af skolens ydre facader.
  • I oktober 2023 begynder skolens ledelse og Qeqqata Kommunia at lede efter midlertidige lokaler, der kan fungere som skole indtil renoveringen er færdig.

Efter sommerferien er Natuk Dorph Poulsen datter startet i 3. klasse, og hun er derfor rykket tilbage i sit gamle klasselokale i skolebygningen, der sidste år var lukket på grund af skimmelsvamp.

Men selvom lokalet er rengjort siden lukningen, så er det ifølge Natuk Dorph Poulsen stadig sundhedsskadeligt at opholde sig derinde.

-  Min datter har heldigvis ikke været ramt af sygdom endnu, men jeg vil ikke vente. For flere i hendes klasse, har været syge, siger Natuk Dorph Poulsen.

Skimmelsvamp i facaden

I sidste uge bekræftede skoleleder på Atuarfik Kilaaseeraq Mina Marie Andersen, at der i september igen er fundet skimmelsvamp i en del af skolebygningens ydre facader.

Hun og kommunen er derfor i gang med at finde en midlertidig løsning, hvor alle skolens elever og lærere skal flytte ind i midlertidige lokaler.

- Situationen er ikke god for nogen. Derfor har vi som ledelse krævet, at der skal gøres noget, sagde Mina Marie Andersen til KNR i sidste uge.

De midlertidige lokaler skal være skole, indtil skolebygningen forventes færdigrenoveret om tre år.

I weekenden florerede et billede af skolens facader så på Facebook. Her kan man se, at glasfibrene er helt sorte. Om der er tale om skimmelsvamp på billedet, har KNR ikke haft mulighed for at få bekræftet.

Det var blandt andet dette billede, der florerede på Facebook. Det er ikke bekræftet, hvorvidt det er skimmelsvamp, der ses på billedet. Foto © : Privatfoto.

Alligevel har billedet fået Natuk Dorph Poulsen til at reagere.

- Skolen skulle i min verden slet ikke være åben, siger Natuk Dorph Poulsen.

Hendes søn Inuk går fortsat i skole, da han går i 2. klasse, og derfor har undervisning et andet sted i byen.

Går ud over undervisningen

Ligesom Natuk Dorph Poulsen har lærerne fået nok af skolens dårlige tilstand.

Indenfor den seneste måned har to lærere sagt op på Atuarfik Kilaaseeraq, og det går ud over børnenes undervisning.

Eksempelvis har Natuk Dorph Poulsen søn kun én lærer til alle sine fag. Det er altså én lærer til fag som matematik, grønlandsk, dansk, engelsk, religion, idræt og så videre.

- Når de enkelte lærere er syge, så er der ingen undervisning. Børnene har heller ingen vikarer, så de holder bare fri. Nogle gange hele dagen, forklarer Natuk Dorph Poulsen.

De mange opsigelser går også ud over elevernes hverdag. Bare siden august er skoleskeemaerne for Natuk Dorph Poulsens børn lavet om tre gange. Det forvirrer hendes børn, der ellers burde have en stabil hverdag, fortæller hun.

Naalakkersuisut må blande sig

Da rengøringsfirmaet sidste år fandt skimmesvamp på skolen, krævede Natuk Dorph Poulsen og en række andre forældre, lærere og elever, at Qeqqata Kommunia byggede en ny skole, der skulle finansieres af fondspenge. Men det stemte kommunalbestyrelsen nej til.

Dengang vurderede kommunalbestyrelsen, at det ville koste mellem 200-250 millioner kroner at bygge en helt ny skole. I stedet er der afsat 71 millioner kroner til at totalrenovere skolen i sommeren 2024.

Renoveringsarbejdet forventes at være færdigt om tre år, men Natuk Dorph Poulsen er bange for, at renoveringen blot er en lappeløsning fra kommunens side.

- Jeg synes, det er på tide, at naalakkersuisut blander sig, siger Natuk Dorph Poulsen.

Hvor, hvornår og hvordan den midlertidige løsning skal ske, vides endnu ikke. Skoleleder i Atuarfik Kilaaseeraq Mina Marie Andersen siger til KNR, at hun og kommunen arbejder på sagen:

- Vi er opmærksomme på forældrenes og lærernes bekymringer, og vi prioriterer vores elevers velvære og uddannelse højt. Vi arbejder aktivt på at finde løsninger, der sikrer, at undervisningen kan fortsætte i andre lokaler, indtil skolens totalrenovation er færdig i 2026. Vi forstår den vigtighed, det har for både elever og deres forældre, siger Mina Marie Andersen i en mail til KNR.

I mellemtiden forsøger Natuk Dorph Poulsen at få hverdagen til at gå op. Hun forstår godt, hvis nogen forældre tænker, at det er bedst for datteren at komme i skole og få undervisning.

- Men helbredet vægter højest, og så må vi tage den derfra, siger hun og fortsætter:

- Alternativet er, at vi flytter fra Maniitsoq. Nu prøver vi det her først, og hvis det ikke fungerer, så må vi flytte. Det har min mand og jeg besluttet. Vi skal ikke risikere mere.

KNR arbejder på at få en kommentar fra formand for uddannelsesudvalget i Qeqqata Kommunia Evelyn Mølgaard fra Siumut. Det har ikke været muligt inden deadline.