Skimmelmareridt fortsætter: Børn på skolehjem får udslæt, hovedpine og åndenød

Skolehjemmet i Maniitsoq er hårdt ramt af skimmelsvamp. Børnene er nødsaget til at bo i hjemmet, indtil kommunen finder en løsning.
Qeqqata Kommunia ved ikke, hvor de 11 børn, der bor på skolehjemmet, skal flytte hen. Foto © : Privatfoto.
10. november 2023 07:50

Maniitsoqs skolehjem er hårdt ramt af skimmelsvamp. Det viser en rapport fra 31. oktober.

- Der er nogle områder, hvor man slet ikke burde at opholde sig, siger leder af skolehjemmet Paalu Møller til KNR.

I dag huser hjemmet 11 børn fra henholdsvis Sarfannguit, Itilleq, Napasoq og Atammik, der til daglig går i 9. og 10. klasse på Atuarfik Kilaaseeraq i Maniitsoq.

KNR har tidligere kunne fortælle om, at Atuarfik Kilaaseeraq flere gange har været ramt af skimmelsvamp. Skolens tilstand har fået flere lærere til at sige deres job op, og en mor holder sit barn hjemme, fordi hun ikke tør at sende hende i skole.

Sagen kort:

  • I januar 2022 finder rengøringsfirmaet R&T første gang skimmelsvamp i nogle af skolens lokaler. Alle elever og lærere rykkes rundt og undervises i byens forsamlingshus, musikskole og andre lokaler i byen.
  • I september 2022 kræver flere forældre, lærere og elever, at Qeqqata Kommunia bygger en ny skole, der skal finansieres af fondspenge.

  • I december 2022 stemmer kommunalbestyrelsen nej til at bygge en ny skole. I stedet vil kommunen totalrenovere skolen for 71 millioner kroner. Renoveringen forventes færdig i 2026.

  • I sommeren 2023 hyrer kommunen R&T til at sanere og rengøre skolen. Derudover installerer kommunen ventilationsanlæg i klasseværelserne. Kommunen vurderer, at forholdene på skolen er gode nok til at fortsætte undervisningen.

  • I august 2023 starter et nyt skoleår, og kommunen vurderer, at de fleste af skolens lokaler er sikre. Derfor rykker størstedelen af eleverne tilbage til skolebygningen i skoleåret 2023-2024.

  • I august 2023 undervises 1. og 2. klasse stadig udenfor skolebygningen, da nogle lokaler ikke er vurderet til at være sikre. Skolepasningen og fritidsklubben er også udenfor skolens bygning.

  • I det nye skoleår oplever lærere og elever fortsat ubehag på skolen.

  • I september 2023 meddeler skoleleder Mina Maria Andersen til lærerne, at der igen er fundet skimmelsvamp i skolebygningen. Denne gang i en del af skolens ydre facader.

  • I oktober 2023 begynder skolens ledelse og Qeqqata Kommunia at lede efter midlertidige lokaler, der kan fungere som skole indtil renoveringen er færdig.

  • Den 26. oktober 2023 beslutter kommunalbestyrelsen, hvilke lokaler elever og lærere skal flytte ind i. Her er blandt andet tale om KNI's pakhus, ligkisteforeningens lokaler, Majoriaq og skolehjemmet i Maniitsoq.

  • Den 31. oktober 2023 finder R&T skimmelsvamp i flere af skolehjemmets lokaler. 11 børn fra bygder bor på skolehjemmet.

- Vi har ikke selv været opmærksomme på, at der var skimmelsvamp i skolehjemmet. Der har været nogle tegn fra beboernes side, men så har vi tænkt, at det må være kommet fra skolen, siger Paalu Møller.

Atuarfik Kilaaseeraqs omkring 360 elever og 50 ansatte skal flytte i nye lokaler indtil skolen står færdigrenoveret i 2025. Eleverne skal flytte ind i blandt andet KNI’s pakhus, ligkisteforeningens lokaler, Majoriaq – og skolehjemmet.

Men den plan har ændret sig, eftersom skolehjemmet nu også er ramt af skimmelsvamp.

- Der er nogle af børnene, som har fået udslæt, og så er der en enkelt, som har fået problemer med vejrtrækning. Personalet har også kunne mærke til skimmelsvampen siger Paalu Møller.

Skimmelsvamp i alle værelser

KNR har fået indsigt i afslutningsrapporten fra rengøringsfirmaet R&T, der har undersøgt skolehjemmet for skimmelsvamp.

Rapporten viser, at der er konstateret skimmelsvamp i alle undersøgte soveværelser.

Derudover er der konstateret skimmelsvamp i hjemmets fælleskøkken, fællesstue og personalekøkken. Badeværelsets cement- og gummifuger er også vurderet som ”defekte”.

- Det er nogle gamle bygninger, vi bor i. Så tanken har strejfet mig, men det kommer bag på mig, at det står så galt til, som det gør, siger Paalu Møller.

Rapporten har målt den såkaldte mycometer-værdi for niveauet af skimmelsvamp på overflader. Værdien skal ligger under 20 for at kategoriseres som ”normal”. Overstiger niveauet 135 kategoriseres det som højt.

I skolehjemmets fællesstue er niveauet på 6793. I ét af børnenes værelser er niveauet på 2443.

Hvor og hvornår de 11 børn skal flytte ud af skolehjemmet, ved Paalu Møller ikke. Han erkender, at problemet er akut, men det er op til kommunen at finde en løsning. Indtil da har han og børnene ikke andre muligheder end at vente.

- Løsningen skal komme lige nu, men det er bare ikke muligt. Der er ikke mange steder i Maniitsoq, hvor vi kan flytte hen, siger han.

Hvor skal børnene hen?

Formand for uddannelsesudvalget i Qeqqata Kommunia Evelyn Mølgaard fra Siumut ved heller ikke, hvor eleverne skal flytte hen.

- Kommunen er i gang med at finde ud af, hvor eleverne i skolehjemmet skal placeres, siger hun til KNR.

Vil det sige at børnene, der bor i det skimmelramte skolehjem skal fortsætte med at bo der?

- Lige nu arbejdes der på højtryk for at finde et sted, hvor de kan bo. Når jeg siger, at det haster, mener jeg, at der arbejdes hårdt på at finde et sted, de skal bo.

Det var kommunens plan, at nogle af eleverne fra Atuarfik Kilaaseeraqs ældste trin skulle have undervisning i skolehjemme. Hvor skal eleverne nu hen?

- Lige nu undersøger vi, hvor de skal være, og når man har fundet ud af det, så melder vi det ud.

Synes du, at kommunen lever op til sit ansvar overfor børnene?

- Oplysningerne er meget nye. De tiltag, der skal til, er i gang, og arbejdet udføres med ansvarlighed, siger Evelyn Mølgaard.

Qeqqata Kommunia forventer at have fundet et nyt hjem til de 11 børn i næste uge.