Atuarfik Kilaaseeraq: Ligkisteforening skal lægge lokaler til undervisningen

Kommunalbestyrelsen har besluttet, at skolen i Maniitsoq skal renoveres for 130 millioner kroner - samtidig er man gået i gang med at forberede midlertidige undervisningslokaler.
Atuarfik Kilaaseeraq får lov at stå, men skal totalrenoveres har kommunalbestyrelsen besluttet. Foto © : KNR/Christine Hyldal
27. oktober 2023 14:23

De sidste par uger har KNR kunnet fortælle om, hvordan dårligt indeklima på skolen i Maniitsoq har gjort elever og lærere syge, og fået flere til at sige deres stillinger op, da de simpelthen ikke kunne holde ud at være i skolens lokaler.

Der er tidligere blevet fundet skimmelsvamp på skolen, og selvom den skulle være fjernet, så er der altså stadig noget på skolen, som gør folk syge.

Og torsdag var skolen så oppe at vende i kommunalbestyrelsen i Qeqqata Kommunia.

Sagen kort:

  • I januar 2022 finder et rengøringsfirma første gang skimmelsvamp i nogle af skolens lokaler. Alle elever og lærere rykkes rundt og undervises i byens forsamlingshus, musikskole og andre lokaler i byen.
  • I september 2022 kræver flere forældre, lærere og elever, at Qeqqata Kommunia bygger en ny skole, der skal finansieres af fondspenge.
  • I december 2022 stemmer kommunalbestyrelsen nej til at bygge en ny skole. I stedet vil kommunen totalrenovere skolen for 71 millioner kroner. Renoveringen forventes færdig i 2026.
  • I sommeren 2023 hyrer kommunen et firma til at sanere og rengøre skolen. Derudover installerer kommunen ventilationsanlæg i klasseværelserne. Kommunen vurderer, at forholdene på skolen er gode nok til at fortsætte undervisningen.
  • I august 2023 starter et nyt skoleår, og kommunen vurderer, at de fleste af skolens lokaler er sikre. Derfor rykker størstedelen af eleverne tilbage til skolebygningen i skoleåret 2023-2024.
  • I august 2023 undervises 1. og 2. klasse stadig udenfor skolebygningen, da nogle lokaler ikke er vurderet til at være sikre. Skolepasningen og fritidsklubben er også udenfor skolens bygning.
  • I det nye skoleår oplever lærere og elever fortsat ubehag på skolen.
  • I september 2023 meddeler skoleleder Mina Maria Andersen til lærerne, at der igen er fundet skimmelsvamp i skolebygningen. Denne gang i en del af skolens ydre facader.
  • I oktober 2023 begynder skolens ledelse og Qeqqata Kommunia at lede efter midlertidige lokaler, der kan fungere som skole indtil renoveringen er færdig.

Naleraq foreslog, at man river den usunde skole ned og bygger en ny. Det kunne slet ikke betale sig andet, fortalte kommunalbestyrelsesmedlem Karl Lyberth fra Naleraq:

- Jeg tænker, det bliver dyrt for Maniitsoq, hvis vi ikke bygger en ny skole. Vi har ikke råd til ikke at bygge en ny skole, hvis Maniitsoq skal have en lys fremtid, siger han.

Men forslaget om en ny skole blev alligevel stemt ned af kommunalbestyrelsen i sidste ende. Skolen skal stå – og i stedet renoveres, blev politikerne i Qeqqata Kommunia enige om.

Ny skole blev for dyr

Det ville have kostet omkring en kvart milliard at bygge en ny skole, havde kommunalbestyrelsen fået oplyst inden mødet.

Og det er simpelthen for høj en pris, mener borgmesteren i kommunen, Malik Berthelsen:

- Hvis vi skal ud at låne penge udefra, vil pengene stadig skulle betales tilbage og blive taget fra andre projekter, siger han og fortsætter:

- Det betyder, at man de kommende år i Maniitsoq ikke ville kunne bygge andet nyt. Der mangler også en ny børnehave, og det ville vi ikke have råd til.   

Flytningen er i gang

I sidste uge lovede kommunen, at man nu ville finde en løsning på, hvordan man ville huse elever og lærere, mens renoveringen stod på.

De oplyser nu, at man allerede i gang med arbejdet med at forberede nye lokaler, som skal rumme undervisningen under renoveringen. Der er blandt andet tale om KNI’s pakhus, ligkisteforeningens lokaler og Majoriaq.

Atuarfik Kilaaseeraqs midlertidige undervisningslokaler

Trin 1:

- 1. klasserne er nu i Maliina - de flyttes ikke

- 2. klasserne er i Aningaaq - de flyttes ikke

- 3. klasserne flytter til ligkisteforeningens lokale

Trin 2:

- 4.-7. klasserne flytter til en del af lokalerne i Majoriaq

Trin 3:

- Flytter til Minikollegiet

Trin 4:

- Målet er, at de flytter til Toppen

Lærerne og ledelsen:

- De flytter til biblioteket i kommunekontoret

Majoriaq:

- Flytter til KNI pakhus.

- Eleverne skal benytte hele sydfløjen af Majoriaq.

Selve renovering af skolen starter i midten af 2024 og forventes færdigt i 2026. Det kommer til at koste omkring to millioner om året at flytte og leje midlertidige undervisningslokaler.