Afstemning om Hans Egede er slut: Flertal sømmer statue fast til fjeldtop 

Kommuneqarfik Sermersooqs afstemning om statues fremtid er slut: Flertallet vil have, at den bliver stående.
Natten til nationaldagen 21. juni blev statuen overhældt med rød maling og ordene ”Decolonize” blev sprayet på den. Foto © : KNR
Skrevet af Christine Hyldal
22. juli 2020 00:37

Klokken 23.59 var afstemningen om Hans Egede-statuen slut. Og resultatet er, at der absolut ikke er flertal for, at den dansk-norske missionær skal fjernes fra sin klippetop i Nuuk, hvor han skuer ud over havet. 

921 har stemt for, at statuen bliver stående. 600 mener, at den skal fjernes. I alt har cirka 23.000 kunnet stemme. 

Der var dog vanskeligheder, da afstemningen skulle slutte - det var nemlig stadig muligt at afgive sin stemme efter klokken 23.59. 

- Afstemningen er slut, og vi har mulighed for at filtrere de stemmer fra, der er eventuelt bliver afgivet her efter midnat, siger Lars Damkjær, som er kommunikationschef i Kommuneqarfik Sermersooq, til KNR klokken 00.36.  

Dermed er der altså intet, der tyder på, at statuen skal fjernes. Skulle den det, skulle der have været et massivt flertal for at fjerne den, har borgmester Charlotte Ludvigsen (IA) sagt, da afstemningen blev skudt i gang.

Fakta om Hans Egede
  • Hans Egede levede fra 1686 til 1758.
     
  • Han var præst på Lofoten i Norge. 
     
  • I 1721 bad han Frederik den 4. af Danmark og Norge om lov til at rejse til Grønland for at missionere. Han regnede nemlig med, at nordboerne stadig var katolikker. 
     
  • Hans Egede søgte efter vikingerne i Grønland i 1721, men fandt dem ikke. I stedet traf han inuit og begyndte at missionere blandt dem. 
     
  • Han grundlagde det nuværende Nuuk.
     
  • Hans Egede rejste fra Grønland i 1736.
 
  • Statuen i Kolonihavnen er en kopi af den, der står ved Marmorkirken i København. 

 

  • Statuen i Nuuk blev opført i 1922 som resultat af en privat indsamling. 
     
  • Den blev ved indvielsen givet til byens indbyggere.

 

  • Ansvaret for statuen lå indtil 1953 ved Den Kongelige Grønlandske hande (KGH), hvorefter det blev overdraget til Nuup Kommunia, der i dag er Kommuneqarfik Sermersooq. 

Resultatet er afstemningen er, hvis man har fulgt den på kommunens hjemmeside, ikke særligt overraskende. For en uge siden havde 555 stemt for, at statuen skal blive stående, 324 stemte imod. 

Blot få timer før deadline tirsdag aften appellerede nej-siden til dem, der endnu ikke havde stemt: Skuespiller og sanger Kimmernaq Kjeldsen sagde i en video på Facebook: 

- Hans Egede og alt det, han står for, skal ikke hædres. Derfor synes jeg, at han bør flyttes, siger hun i videoen.

- Jeg synes, at den (statuen, red.) skal fjernes for alle dem, der har følt mindreværd over at være grønlændere. Og for alle dem, der har følt mindreværd over ikke at kunne tale dansk i Grønland. Men også for alle dem, der føler mindreværd over ikke at kunne tale grønlandsk i Grønland, siger hun blandt andet.   

Afstemning i fire uger 

Nu bliver underskrifterne samlet og sendt til kommunalpolitikerne.

Først ender afstemningen i Økonomiudvalget 20. august. Derefter får Kommunalbestyrelsen den på dagsordenen til mødet 1. september.

Afstemningen om den meget omtalte statue startede 24. juni. Tre dage før – eller rettere natten til nationaldagen 21. juni – blev statuen nemlig overhældt med rød maling og ordene ”Decolonize” blev sprayet på den. 

Det skete i kølvandet på store demonstrationer for etniske minoriteters rettigheder, der har sat gang i en global ophedet debat om racisme. 

I København blev den statue af Hans Egede, der står ved Marmorkirken, overhældt med rød maling og fik sprayet samme tekst som statuen i Nuuk.

LÆS OGSÅ Status på afstemning: Hans Egede rokker sig ikke en centimeter 

Også flere andre steder i verden er statuer blevet kritiseret og nogle endda væltet, fordi de forestiller personer, der kan sættes i relation til racisme eller kolonisering. 

Og lige siden har debatten om afkolonisering, forholdet til Danmark, dansk overherredømme, kultur og traditioner kørt på fuldt blus.

Respektløst eller overherredømme?

På den ene side er der dem, der mener, at det vil være respektløst at pille statuen ned. Det var nemlig deres egne bedsteforældre, der indsamlede penge til at rejse den i 1922.

Desuden har den stået der lige så længe, alle kan huske – og Hans Egedes historie er også Nuuks historie, fordi han grundlagde det daværende Godthåb.

På den anden side står yngre mennesker, som mener, at statuen kunne flyttes til et andet sted – der er jo alligevel plads nok. Den nuværende placering symboliserer dansk overherredømme og den tid, hvor Grønland var en koloni.

LÆS OGSÅ Hårtop, tamp og tatoveringer: Hvad er fup og fakta i fortællingen om Hans Egede?

Det er kommunen, der har ansvaret for statuen. Dermed er det politikerne i kommunalbestyrelsen, der har magten til at beslutte, om den skal flyttes eller ej. Men det er der altså ingen planer om.