Borgermøde om Hans Egede-statue: Kommune forventer stort fremmøde

I aften er der dialogmøde om Hans Egede-statuen. Kommunalbestyrelsen håber, at folk kommer og gør brug af deres ytringsfrihed.
Siden 3. juli har kommunen haft en afstemning om, hvorvidt statuen skal blive på sin nuværende placering, eller om den skulle flyttes. Foto © : KNR
Skrevet af Andreas Wille
20. juli 2020 16:34

- Min forventning er, at der vil være stort opmøde til debatten.

- Den har jo kørt i noget tid nu, og folk har været utroligt engagerede, så jeg håber, at folk kommer, lytter til oplæg og kommer til at bidrage til gruppediskussioner.

Det siger Inge Olsvig Brandt, der er medlem af bestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq for Inuit Ataqatigiit.

Foto © : PRIVAT

Hun skal vært for et såkaldt dialogmøde, der skal afholdes i kulturhuset Katuaq i Nuuk i aften. Her kan borgere tale om, hvad de synes, der skal ske med statuen af Hans Egede, der står i Kolonihavnen i Nuuk.

LÆS OGSÅ Status på afstemning: Hans Egede rokker sig ikke en centimeter 

Egentlig skulle borgmester Charlotte Ludvigsen styre slagets gang, men hun er blevet syg. Derfor er Inge Olsvig Brandt trådt til.

Siden 3. juli har kommunen haft en afstemning om, hvorvidt statuen skal blive på sin nuværende placering, eller om den skulle flyttes.

Mandag eftermiddag har 736 stemt for, at statuen skal blive stående på sin klippeknold, hvor den skuer ud over Kolonihavnen - 405 mener, at den skal flyttes.

Det er borgerne i Kommuneqarfik Sermersooq, der kan gå ind og stemme. Og det har 1100 gjort, står der på aftemningen mandag eftermiddag. Afstemningen slutter 21. juli klokken 23.59, så der er stadig lidt tid endnu.

Om deltagerantallet er tilfredsstillende, er svært at sige, vurderer Inge Olsvig Brandt.

- Jeg synes, at det er rigtig svært at vurdere, hvorvidt tilfredsstillende er 'så mange' eller 'så få', der har deltaget i afstemningen, siger hun og tilføjer:

- Men jeg vil sige, at det vigtig for mig, at vi lægger stor væg på borgerinddragelse, og jeg er rigtig glad for, at folk har deltaget i denne her afstemning.

Olsvig Brandt: Tre uger er nok til debat

Siumuts lokalafdeling i Nuuk har tidligere kritiseret, at der kun er afsat tre uger til processen. Tre måneder havde været mere passende, synes de.

Men Inge Brandt Olsvig forsvarer borgmesterens beslutning.

- Jeg synes ikke, det er for kort tid. Tre uger er rigeligt tid for folk at debattere et emne som Hans Egede-statuen, siger Inge Olsvig Brandt.

Borgmester Charlotte Ludvigsen har ikke selv ville sige, hvad hun mener, at der skal ske med statuen. Men Inge Olsvig Brandt er mere åben.

- Min helt private holdning er, at man bør bruge denne knold til en anden form for samlingssted, hvor alle kan deltage uden at være uenige, siger hun.

Kommuneqarfik Sermersooq sender live fra deres Facebookside i aften klokken 19.