Aaja og Aki-Matilda til audiens hos statsministeren: Kræver ændringer

Aaja Chemnitz (IA) og Aki-Matilda Høegh-Dam (S) beholder deres sæder i Folketinget. Men der bliver ikke tid til at hvile benene – for forhandlingerne om Grønland er allerede begyndt.
Aaja Chemnitz (IA) og Aki-Matilda Høegh-Dam (S) fik lov til at beholde deres sæder i Folketinget. Foto © : Paninnguaq Steenholdt, KNR
04. november 2022 07:05

Aaja Chemnitz og Aki-Matilda Høegh-Dam forbliver Grønlands stemme i Danmark.

LÆS OGSÅ Aki-Mathilda Høegh-Dam og Aaja Chemnitz fortsætter i Folketinget

Det betyder, at de to folketingsvalgte igen skal samarbejde om at varetage de grønlandske interesser.

Alle stemmer var knapt talt op, før de to grønlandske folketingsmedlemmer gik i gang med at arbejde og påbegynde de indledende forhandlinger med de danske partier.

- Forhandlingerne er sådan set allerede i gang. Jeg har talt med Mette Frederiksen og skrevet sammen med Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og en række partiledere, siger Aaja Chemnitz.

- Man kan jo sige, at forhandlingerne begyndte, så snart valget var overstået. Men vi må lige se, hvornår dronningerunden begynder, fortæller Aki-Matilda Høegh-Dam.

Krav og grønlandsk indflydelse skal drøftes 

Dronningerunde og kongelig undersøger:

Dronningerunder er et værktøj, som den fungerende statsminister kan anvende for at finde frem til en ny regering.

En dronningerunde betyder, at de politiske partiers repræsentanter på skift skal møde op på Amalienborg og pege på, hvem der skal lede forhandlingerne om en ny regering - en såkaldt kongelig undersøger.

Fungerende statsminister Mette Frederiksen blev valgt til at lede forhandlingerne, og dermed er hun udnævnt til at være kongelig undersøger.

Dronningerunden begyndte i onsdags. Fungerende statsminister Mette Frederiksen er blevet udnævnt som kongelig undersøger.

LÆS OGSÅ Mette Frederiksen indleder forhandlinger om regering fredag

Det betyder, at Mette Frederiksen leder forhandlingerne om dannelsen af en bred regering hen over midten.

Lykkes det at danne en regering over midten, kan Mette Frederiksen se bort fra de nordatlantiske mandater. Men lykkes det ikke, har hun brug for de nordatlantiske mandaters støtte til at danne en ren rød regering.

LÆS OGSÅ Alle stemmer er talt op – og Grønland kan ende med at spille en afgørende rolle 

Statsministeren har inviteret Folketingets partier og de nordatlantiske mandater til forhandlingsrunde på Marienborg i dag.

Aaja Chemnitz skal mødes med Mette Frederiksen klokken 13:30 dansk tid. 

- Der er mange ting, der skal drøftes. Både vores krav, men måske også nogle mere grundlæggende ting om relationen mellem Grønland og Danmark, og hvordan vi får mere indflydelse, siger hun.

Står i en stærk position til at få indflydelse

Aaja Chemnitz er slet ikke i tvivl om, at den politiske vind blæser i retning af, at de nordatlantiske mandater potentielt set kan afgøre, hvem der bliver statsminister.

Og det er en rigtig god ting for Grønland, mener hun.

- Det er egentlig den bedst mulige situation for Grønland. Derfor handler det om at få mest muligt igennem, siger hun og fortsætter:

- Det har været interessant for mig at se udviklingen fra 2015, hvor vi ikke sad med i nogle forhandlinger overhovedet, til i dag, hvor vi står som det afgørende mandat og kan pege på, hvem der skal være statsminister i Danmark. Det er en drejning hen imod, at Grønland spiller en mere og mere central rolle.

Aki-Matilda Høegh-Dam forklarer, at hun vil indgå i dialog med de grønlandske partier for at finde ud af, hvordan hun skal varetage Grønlands interesser bedst muligt i Folketinget.

- Det er vigtigt, at vi har en dialog med partierne internt fra Grønland, siger Aki-Matilda Høegh-Dam og fortsætter:

- Det tegner sig til, at vi har en stor indflydelse - og så synes vi også, at vi kigger på hele Grønlands bedste. Her er det vigtigt, at vi netop har en fælles grund og et stærkt, bredt mandat til at kunne føre forhandlingerne videre igennem Folketinget.

Disse krav stiller de

En grøn agenda og børn og unge – det er, hvad Aaja Chemnitz er gået til valg på. Men hendes forhandlingskrav bliver mere vidtrækkende.

- Det bliver rigtig meget i forhold til at bekæmpe seksuelle overgreb, forebygge selvmord og at være med til at sikre bedre hjælp til vores grønlandske studerende.

- Det bliver også et fokus på bedre hjælp på sundhedsområdet i samarbejde med Danmark - særligt i forhold til kræftbehandling. Derudover også et kommende forsvarsforlig. Jeg vil sikre, at Grønland sidder med ved forhandlingsbordet, siger Aaja Chemnitz. 

Aki-Matilda Høegh-Dams vil samtidig arbejde på at udvikle de 36 ansvarsområder i Grønland, som Danmark stadig har ansvaret for.

- Mange af de her ansvarsområder er slet ikke blevet udviklet. Det er blevet negligeret, siger hun. 

For eksempel har mange af områderne slet ikke kontor i Grønland eller en speciel lovgivning, der er tilpasset Grønland. Det fortæller Aki-Matilda Høegh-Dam.

Derfor vil hun kræve, at områderne skal videreudvikles.

Optimistisk for fremtidigt samarbejde

Demokraatits Anna Wangenheim har kritiseret Aaja Chemnitz og Aki-Matilda Høegh-Dam for ikke at samarbejde om det bedste for Grønland i Folketinget.

LÆS OGSÅ Uenighed og kølig luft mellem Grønlands folketingsmedlemmer

De to folketingsmedlemmer erkendte da også til KNR i sidste måned, at der var lidt sandhed i udsagnet.

Men Aki-Mathilda Høegh-Dam mener, at det kan overkommes ved at ændre arbejdsmåden i Folketinget.

- Vi synes for eksempel, at det er vigtigt at dele formandsskabet mellem hinanden i udvalg, hvor der kræves grønlandsk deltagelse, siger hun.

- Kun på den måde kan vi opnå så meget som muligt for Grønland.

Aaja Chemnitz mener, at de i fællesskab nåede at udrette gode resultater under sidste regeringsperiode.

Samtidig er hun optimistisk for et godt samarbejde i den nye valgperiode.

- Jeg synes, at det er vigtigt at se optimistisk fremad. Befolkningen vil have, at vi skal samarbejde. Der er så mange ting at kæmpe for, og der er så mange ting, vi grundlæggende er enige om. Nemlig, at vi gerne vil vores samfund noget godt og noget bedre end det, vi ser i dag.

- Jeg tror, at vores erfaringer gør, at vi kan se på, hvordan vi står endnu stærkere sammen på vegne af Grønland for at opnå endnu flere resultater, fortsætter hun.