Mette Frederiksen indleder forhandlinger om regering fredag

103 mandater peger på Mette Frederiksen som forhandlingsleder. Hun begynder forhandlinger fredag.
Mette Frederiksen kommer ud fra Amalienborg onsdag, hvor hun er blevet valgt som kongelig undersøger. Foto © : Philip Davali/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
03. november 2022 08:56

Forhandlinger om en ny regering i Danmark begynder fredag i statsministerens embedsbolig, Marienborg.

Det siger fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) til TV 2.

Et flertal bestående af Socialdemokratiet, Moderaterne, SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet - i alt 103 mandater - peger på Mette Frederiksen som forhandlingsleder, oplyser kongehuset.

Som kongelig undersøger vil hun afsøge muligheden for en bred regering over midten, som Socialdemokratiet gik til valg på.

- Det, som vi helt praktisk gør, er, at vi inviterer alle Folketingets partier og selvfølgelig de nordatlantiske mandater til Marienborg fredag. Partierne inviteres i rækkefølge efter størrelse.

- Det betyder, at det bliver en lang arbejdsdag, siger Mette Frederiksen til TV 2.

Ved folketingsvalget tirsdag fik rød blok 90 mandater og flertal. Men Mette Frederiksen ønsker fortsat at afsøge mulighederne for en bred regering.

LÆS OGSÅ Mette Frederiksen går til dronningen klokken 11 efter valgsejr

Hun bliver spurgt, hvordan det går med ambitionerne om den ønskede regering.

– Det må vi vurdere hen ad vejen. Men på mange måder er valgets tale klar. Vi har brug for en akutplan for det danske sundhedsvæsen, så vi kan få nedbragt ventetiden. Vi har brug for en langtidsplan for velfærden, og der skal arbejdes videre med den grønne omstilling, siger hun og tilføjer:

– Vælgerne har sendt et signal om, at vi skal samarbejde.

Samtlige 12 partier, der tirsdag blev valgt til Folketinget, har onsdag været forbi dronningen for at pege på en kongelig undersøger. Det skete, efter at regeringen trådte tilbage onsdag formiddag.

Ligesom Socialdemokratiet ønsker De Radikale og Moderaterne en regering over midten. Moderaterne vil dog fortsat ikke pege på en statsminister.

Enhedslisten, SF og Alternativet vil i stedet bevare det røde flertal.

Venstre, LA, De Konservative, Nye Borgerlige og DF - i alt 58 mandater - pegede på Ellemann som forhandlingsleder.

Danmarksdemokraterne pegede på egen formand - Inger Støjberg.