Aki-Mathilda Høegh-Dam og Aaja Chemnitz fortsætter i Folketinget

Alle stemmer er talt op i Grønland, og der er genvalg til to stemmeslugere.
Aaja Chemnitz og Aki-Matilda Høegh-Dam. Foto © : Paninnguaq Steenholdt, KNR
01. november 2022 22:55

Så er det sikkert: Siumuts Aki-Mathilda Høegh-Dam og Aaja Chemnitz fra Inuit Ataqatigiit tager fire år mere i Folketinget.

98 procent af stemmerne er talt op - og selv om der stadig mangler et par byer, ændrer det ikke på resultatet af afstemningen: Aaja Chemnitz står til at få 21,6 procent af stemmerne. 

Aki-Matilda Høegh-Dam får 33,3 procent af stemmerne. I det hele taget får hun et kanon-valg med næsten dobbelt så mange stemmer som ved sidste valg i 2019.

På tredjepladsen stormer Demokraatits Anna Wangenheim, og ind som nummer fire kommer Naleraqs Hans Enoksen.

Ved valget i 2019 var Aaja Chemnitz den største stemmesluger - men denne gang er hun altså blevet overgået af Siumut. Alligevel er jublen stor i forsamlingshuset i Nuuk, hvor IA holder valgfest. 

Vi stod det igennem

- Vi havde satset på genvalg – og vi blev udfordret på alle måder. Men vi stod det igennem, siger Múte B. Egede, der er formand for både Naalakkersuisut og Inuit Ataqatigiit.

- Nu skal vi se, hvordan vi får en afgørende rolle i forhold til magten i Danmark. Hvis vi bliver afgørende for regeringsdannelse, er det godt. Men det vigtigste er at tale Grønlands sag, siger han.

LÆS OGSÅ Alle stemmer er talt op – og Grønland kan ende med at spille en afgørende rolle 

Med Aki-Mathilda Høegh-Dam og Aaja Chemnitz følger to røde mandater til Folektinget. Og dem har statsminister Mette Frederiksen hårdt brug for, hvis hun vil danne en helt rød regering:

Rød blok har nemlig fået 87 mandater. 

Blå blok har fået 73 mandater. 

Det vil sige, at ingen af de to blokke kan tælle til 90 mandater – og dermed er der altså ingen af de to blokke, der har et flertal.

Nordatlanten ser rødt

Det betyder, at begge blokke er afhængige af andre for at få et flertal - og det kan gøre de nordatlantiske stemmer rigtigt interessante. 

Ud over Aaja Chemnitz og Aki-Mathilda Høegh-Dam kommer Sjúrður Skaale fra Javnaðarflokkurin på Færøerne også til at pege på Mette Frederiksen som statsminister– og så har rød blok lige præcis 90 mandater - og lige præcis et flertal.

IA og Siumut har siddet på de to folketingsmandater i Grønland ved de seneste seks valg.

Det er kun sket én gang siden 1979, at Siumut ikke har fået et af de to mandater. IA kom for første gang i Folketinget i 2001 og har været der siden.