Landslægen: Kvinder bør klage over spiralsager uden samtykke

Hvis du i nyere tid har fået opsat en spiral uden din accept, bør du klage til sundhedsvæsenet. Sådan lyder opfordringen fra Landslægeembedet.
Landslæge Henrik L. Hansen kender ikke til nye sager om spiralskandalen, siger han. Foto © : KNR / Malik Brøns
13. december 2022 10:36

Al behandling i sundhedsvæsenet skal ske med patientens samtykke. Det gælder også i sager om spiraler og anden form for prævention, som kræver hjælp fra sundhedspersonalet.

Det slår Landslægeembedet fast.

Herfra reagerer man på en ny dokumentar i det britiske medie, BBC, som fortæller historien om spiralskandalen i Grønland. 

Dokumentaren viser også, at der muligvis har været sager om præventionsmidler blandt kvinder uden deres accept - og som endda er sket i nyere tid. 

- Vi ser med stor alvor på sagen. Såfremt der er sket behandlinger uden samtykker, er det en alvorlig sag, som kræver opfølgning, skriver Landslægeembedet i en pressemeddelelse.

Sager undersøges trods forældelse

Landslægeembedet slår fast, at man ikke har kendskab til nogen af de sager, som kvinder nævner i BBC-dokumentaren.

Men kvinder, som i nyere tid har været udsat for præventionsbehandling uden deres samtykke, bør klage til sundhedsvæsenet.

- Kvinder, som i de senere år har fået opsat spiraler eller fået andre svangerskabsforebyggende midler, uden de har givet samtykke, opfordres til at indgive en klage med henblik på, at sagerne kan blive undersøgt, skriver Landlægeembedet.

Spiralskandalen
 

- Tusindvis af piger og kvinder i Grønland fik påsat spiral fra 1966 til 1975 som led i danske myndigheders strategi for at nedbringe befolkningsvæksten. Det dokumenterer DR-podcasten "Spiralkampagnen".
 

- Fra 1966 til 1970 blev der opsat 4500 spiraler.
 

- På daværende tidspunkt var der 9000 fertile kvinder i Grønland.
 

- Flere af pigerne oplevede spiralpåsætningen som et overgreb, og at det var påtvunget. Det fik store konsekvenser for pigerne både psykisk og fysisk. Flere fortæller om smerter og traumatiserende oplægninger.
 

- Der var ikke lovhjemmel til at påsætte spiraler på mindreårige piger uden forældrenes samtykke, da strategien startede.
 

- Derfor blev lovgivningen ændret til, at læger kunne vejlede piger under 18 år i prævention uden forældresamtykke. Det blev af flere læger tolket som, at pigerne kunne få påsat spiral uden forældresamtykke.

 
Kilde: DR-podcast "Spiralkampagnen"

Klagen kan ske via Sullissivik.gl eller ved at kontakte Landslægeembedet direkte.

Her er man klar til at behandle klager, også selv om sagen må have overskredet den almindelige forældelsesfrist.

Udmeldingen kommer i kølvandet på skandalen om unge grønlandske kvinder, som fra 50'erne og årtier frem har fået opsat spiraler uden deres samtykke og i flere tilfælde også uden deres viden. 

LÆS OGSÅ Mimi Karlsen: Udredning af spiralkampagnen vil gavne mange

Flere kvinder har i år stået frem og fortalt, hvordan de som helt unge har fået opsat spiraler uden deres eller forældrenes samtykke.

I flere tilfælde har kvinderne ikke selv kendt til spiralen, men først erfaret det ved gynækologiske undersøgelser senere i livet, for eksempel i forbindelse med fertilitetsproblemer.

Den danske stat og Naalakkersuisut har aftalt en uvildig udredning af hele spiralsagen.

Hele sagen startede, da DR tidligere udgav podcastserien ”Spiralkampagnen”, hvor det blev afsløret, at op mod 4.500 piger og kvinder i Grønland fik opsat spiral i perioden fra 1966 til 1970.