Mimi Karlsen: Udredning af spiralkampagnen vil gavne mange
Den danske regering og naalakkersuisut offentliggjorde i fredags, at man er blevet enige om at lave en uvildig udredning af spiralsagen.
Det sker efter, at DR tidligere på året udgav podcastserien ”Spiralkampagnen”, hvor det blev afsløret, at op mod 4.500 piger og kvinder i Grønland fik opsat spiral i perioden fra 1966 til 1970.
LÆS OGSÅ Udredning på vej om spiralkampagnen
Til KNR siger naalakkersuisoq for sundhed, Mimi Karlsen (IA).
Udredningen skal afdække:
- Den historiske kontekst for den svangerskabsforebyggelsespraksis i Grønland, der blev indledt i 1960’erne, herunder ”Spiralsagen”.
- Beslutningsforløbet, der ledte frem til initiativet med at opsætte spiraler og andre svangerskabsforebyggende metoder.
- Udredningen skal omfatte overvejelser, beslutninger og handlinger fra myndigheder, organisationer og myndighedspersoner.
- Initiativets konkrete gennemførelse i Grønland og for grønlandske piger, som var indskrevet på efterskoler i Danmark.
- Hvordan initiativet blev gennemført over perioden og på tværs af grønlandske sundhedsdistrikter og for forskellige aldersgrupper.
- Kvindernes egne historier.
- Det retlige, administrative og sundhedsfaglige grundlag for opsætning af spiraler og for den øvrige svangerskabsforebyggelsespraksis i Grønland og for elever fra Grønland på efterskoler i Danmark i perioden.
- Jeg er glad for, at det skal undersøges. Nu skal vi have udredt, hvad der skete med kvinderne, da de var børn og hvorfor. Hvad var formålet, hvem fik påsat spiral, og hvordan foregik det? Det er vi nødt til at finde ud af. Den viden vil gavne mange mennesker.
Udredningen skal ikke alene se på selve spiralkampagnen, men afdække hele den praksis, der har været i forbindelse med svangerskabsforebyggelse af grønlændere fra 1960 frem til og med 1991, hvor Grønland hjemtog sundhedsområdet.
Sagen skal belyses fra alle sider
Det bliver et kommissorium sammensat af den danske sundhedsminister og naalakkersuisoq for sundhed, som i fællesskab skal stå for udredningen.
Kommissoriet skal bestå af uvildige grønlandske og danske fagpersoner og arbejde frem til 2024, hvor udredningen efter planen skal være færdig.
- Ilisimatusarfik skal benyttes som udgangspunkt. Den danske regering har afsat 6 millioner kroner til denne udredning, som vil danne grundlaget for, at der kan blive truffet de nødvendige beslutninger, siger Mimi Karlsen.
Allerede næste år vil der blive udgivet en kort midtvejsrapport, der skal give en status på arbejdet.
LÆS OGSÅ Elisibanguak Jeremiassen om spiral-udredning: Nu føler jeg mig forstået
Ifølge den danske sundhedsminister Magnus Heunicke er det vigtigt, at spiralsagen ikke går i glemmebogen.
- Jeg har selv mødt flere af de berørte kvinder, og den smerte, fysisk og følelsesmæssigt, som de har oplevet, er der stadig i dag. Derfor er det vigtigt, at vi får sagen grundigt afdækket af uvildige eksperter, siger han i en pressemeddelelse.
Udredningens resultater vil efterfølgende kunne indgå i den samlede historiske udredning af forholdet mellem Grønland og Danmark, som blev aftalt mellem den danske regering og Naalakkersuisut den 9. juni 2022.