WWF: Grønland burde indsende egen klimaplan

Verdensnaturfonden udtrykker skuffelse over Naalakkersuisut efter det i sidste uge kom frem, at Grønland ikke kommer med i FNs klimaaftale fra Paris. Grønland burde ifølge WWF melde sin egen klimaplan ind til FN, men det er ikke en nem opgave, lyder det fra en professor i miljøret.
- Grønland kan gøre, hvad Grønland vil. Man kan også lave en horribel dårlig klimaplan og alligevel være en del af en Paris-aftale, lyder vurderingen fra John Nordbo. Foto © : WWF
26. april 2016 11:40

 - Vi er ganske skuffede - klimaforandringer på virker hele kloden, men jo især de arktiske egne, hvor temperaturen stiger voldsomt for tiden, siger John Nordbo, klima- og miljøchef i Verdensnaturfonden - WWF.

Han mener, Grønland sender et dårligt signal ved ikke at være med i aftalen, der skal stoppe klimaforandringerne, og han er uenig i Naalakkersuisuts vurdering af, at det kan blive dyrt for landet at gå med i klimaaftalen.

Læs også Verdens lande underskriver klimaaftale

- Grønland kan gøre, hvad Grønland vil. Man kan også lave en horribel dårlig klimaplan og alligevel være en del af en Paris-aftale, lyder vurderingen fra John Nordbo.

Det afviser Naalakkersuisut i en mail til KNR, hvor naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq understreger, at Grønland er bundet af de danske indmeldinger om reduktion af CO2 til klimaaftalen.

Men ifølge John Nordbo er det et spørgsmål om teknikaliteter, og Grønland bør melde sine egne mål ind til FN, tilpasse målene til Grønlands udfordringer på råstofområdet og samtidig være med til at opfylde Paris-aftalen.

Læs også Alternativet: Grønland burde være med i klimaaftalen

Professor i miljøret, Ellen Margrethe Basse, slår fast, at Grønland er juridisk bundet af den danske indmelding om CO2 reduktion, og at det er op til Danmark og FN, om man vil acceptere en løsning, hvor Grønland eller Danmark gjorde opmærksom på en eventuel grønlandsk klimaplan.

- Det er jo et spørgsmål om velvilje. Prøv at forestille dig at alle de amerikanske stater og de tyske delstater kom med deres eget bud. Kan man overhovet håndtere det? Jeg tror ikke på den model, siger Ellen Margrethe Basse, professor i miljøret ved Aarhus Universitet.

Læs også Vittus: Klimaaftalen er unfair for Grønland

Hun mener dog, at der kan være en vis interesse fra FN’s side for at få Grønland med i klimaaftalen, fordi Grønland er et særligt følsomt område. Men det ville igen kræve drøftelser med den danske regering, da Grønlands manøvremuligheder er begrænsede i forbindelse med internationale aftaler.

- Det vil jeg bestemt mene. Man kan se på diskussionen omkring udvinding af uran og storskala projekterne, at det er ikke helt så enkelt, siger Ellen Margrethe Basse.

Læs også WWF efterspørger grønlandske klimamål

Læs også COP21 Grønland stiller sig uden for den internationale klimaaftale