Vittus: Klimaaftalen er unfair for Grønland

Klimaaftalen ville ifølge Vittus Qujaukitsoq betyde dyre regninger til Grønland for at udvikle råstofsektoren.
Foto © : KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
19. april 2016 14:39

- Vi er jo ikke tjent med, at Grønland skal betale i dyre domme for at opfylde nogle CO2-kvorter som straf for udvikling af landet. Det er jo ikke fair over for landets økonomiske og erhvervsmæssige udvikling, siger Vittus Qujaukitsoq, naalakkeruisoq for erhverv, arbejdsmarked, handel og udenrigsanliggender.

Kommentaren falder efter meddelelsen om, at Grønland tager et såkaldt "territorialt forbehold" for den klimaaftale, der blev vedtaget i Paris i december sidste år.

Formand for oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig, er ærgerlig over beslutningen om at stå uden for klimaaftalen. Hun mener, at Grønland til gengæld bør sætte egne klare klimamål.

Læs også WWF efterspørger grønlandske klimamål

- Det er jo ikke nyt, at vi står uden for en international klimaaftale - desværre. Jeg mener, at man er nødt til at sikre sig, at man har helt klare og mere ambitiøse mål i forhold til, hvordan vi vil mindske CO2-udledningen her i landet, siger Sara Olsvig.

Ifølge Sara Olsvig vil Grønland fremstå dobbeltmoralsk uden konkrete klimamål, da Grønland har været aktiv i forhold til at gøre opmærksom på klimaforandringernes konsekvenser her i landet.

- Vores is bruges som kulisse til at forklare klimaforandringerne, og når vi ikke har noget mere håndfast, hvor vi kan sige, at her er vores mål, virker det dobbeltmoralsk, at vi ikke er med i en international aftale, siger Sara Olsvig.

Læs også COP21 Grønland stiller sig uden for den internationale klimaaftale

Vittus Qujaukitsoq forklarer, at det handler om at undgå dyre regninger, når Grønland udvider aktiviteterne inden for råstofindustrien.

- Der ligger jo en lang række udviklingsprojekter inden for råstofsektoren, som vi vil implementere. Det indebærer, at vores nuværende CO2-udledning vil blive væsentligt forøget i de kommende år, siger Vittus Qujaukitsoq.

Han forsikrer, at Naalakkersuisut vil arbejde for øget brug af vedvarende energi som eksempelvis udvidelse af vandkraftværkerne.

Læs også Klimaaftale kan blive dyr for Grønland

- Vi har haft en meget målrettet indsats for at få en miljøvenlig energi løsning. Blandt andet ved etablering af vandkraftværker.

- Vi vil fortsætte den linje og mindske vores afhængighed af fossile brændsler. Det gør vi blandt andet ved at øge antallet af vandkraftværker og andre alternative energiformer. Vi stopper ikke, bare fordi vi vælger at tage forbehold for Paris-aftalen, siger Vittus Qujaukitsoq.

Læs også Canada kæmpede for oprindelige folks rettigheder ved COP21

Paris-aftalen skal underskrives på fredag den 22. april i FN's hovedkvarter i New York og træder i kraft i 2020.

Læs også Lilleholt forstår Grønlands dilemma

Læs også Klimaaftalens konsekvenser for Grønland undersøges

Læs også COP21 Grønland ikke forpligtet af klimaaftale

Læs også COP21 IA og Demokraterne tilfredse med klimaaftalen

Læs også Vittus: Skuffende klimaftale

Læs også COP21 Klimaaftale er på plads