Fangere vender tomlen ned til ny tidszone
Sidste år blev politikerne i Inatsisartut enige om at flytte Grønlands tidszone til UTC -2. Dermed er tidsforskellen mellem Nuuk og København nede på bare tre timer, noget der er modtaget med kyshånd fra erhvervslivet.
Tidsændringen betyder dog også, at solen står en time senere op, end den plejer. Fiskerne og fangerne må derfor sidde utålmodigt og trille tommelfingre, mens de venter på, at det bliver lyst nok til, at de kan komme ud og gøre deres arbejde.
Det møder kritik fra Anton Street fra Saattut ved Uummannaq.
- Det er meget uhensigtsmæssigt i det område, jeg bor i, siger han.
Han bakkes op af Otto Danielsen fra Kullorsuaq.
- Jeg tager på fangst i takt med, at lyset kommer frem. Især når man bor i områder med vintermørke, er man afhængig af de timer, hvor der er lyst, da man som fisker og fanger har brug for lyset, siger han.
Derfor bakker de begge op om, at Grønland bør gå tilbage til sin tidligere tidszone UTC -3.
2.700 vil skrue uret tilbage
Kritikken af den nye tidszone kommer efter, at Qupanuk Olsen har startet en underskriftindsamling, som kæmper for, at Grønland bør følge UTC -3, og at sommertiden skal afskaffes. På den måde vil man i højere grad følge døgnets naturlige rytme.
- Det føles ikke naturligt, at solen ikke står på sit højeste, når klokken er 12. I dag står den på sit højeste lidt i 14.30. Det er forkert for vores kroppe, at tiden er så forskudt, siger Qupanuk Olsen til KNR.
Qupanuk Olsen blev selv opmærksomhed på konsekvenser af tidszoneændringen, da hun oplevede, at det var svært for hendes yngste dreng af sove, når solen stadig stod højt på himlen.
- Vi siger til ham ”Uppik, du skal i seng”. Så peger han på solen og siger ”Jamen, det er jo ikke nat endnu”. Det har han jo ret i, siger Qupanuk Olsen.
Samme udfordring oplever Anton Street fra Saattut derhjemme.
- Det har indflydelse på børnene. De har svært ved at falde i søvn om aftenen. Det er også svært af få dem op og i skole om morgenen, siger han.
Qupanuk Olsens underskriftsindsamling sluttede ved midnat og endte med at få opbakning fra mere end 2.700 personer.
De mange underskrifter vil Qupanuk Olsen nu aflevere til Inatsisartut og naalakkersuisut, som er dem, der kan beslutte, om Grønland skal ændre tidszone – igen.