Foto: Ice Watch

COP21 Grønland stiller sig uden for den internationale klimaaftale

Naalakkersuisut har valgt at tage territorialt forbehold for den klimaaftale, der blev vedtaget i Paris i december sidste år, fordi den ikke tager hensyn til oprindelige folks ret til økonomisk udvikling.

Den internationale klimaaftale blev vedtaget af verdens 195 nationer ved COP21 den 12. december sidste år, og her kritiserede naalakkersuisoq for erhverv, arbejdsmarked, handel og udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq (S), begrænsningerne i retten til at udlede drivhusgasser.

Læs også Klimaaftale kan blive dyr for Grønland

Læs også Klimaminister Lilleholt forstår Grønlands dilemma

Nu har Vittus Qujaukitsoq sammen med naalakkersuisoq for natur, miljø og justitsvæsen, Mala Høy Kúko, orienteret Frednings- og Miljøudvalget samt Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg om, at Naalakkersuisut efter en grundig vurdering af aftalens indhold har besluttet at taget et territorialt forbehold for Grønland.

- Fra grønlandsk side er vi derfor ærgerlige over, at juridisk bindende henvisninger til oprindelige folks rettigheder, herunder oprindelige folks ret til udvikling, ikke kom med i den endelige aftaletekst. Dette ville have sikret vores ønske.

Læs også Vittus: Skuffende klimaftale

Læs også IA og Demokraterne tilfredse med klimaaftalen

- Det er også vores vurdering, at der ikke er mulighed for, at vi kan finde en ordning internt i Rigsfællesskabet, der muliggør vores deltagelse under hensyntagen til vores ønske om økonomisk udvikling. Derfor har vi nu besluttet, at der skal tages et territorialt forbehold for Paris-aftalen, siger Vittus Qujaukitsoq i en pressemeddelelse.

Paris-aftalen skal holde den globale temperaturstigning under to grader i forhold til førindustrielt niveau og sigte efter at begrænse stigningen til 1,5 grader. Den kan underskrives fra på fredag den 22. april i FN’s hovedkvarter i New York City og træder i kraft i 2020.

Læs også COP21 Klimaaftale er på plads

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt