COP21 IA og Demokraterne tilfredse med klimaaftalen

De oprindelige folks rettigheder burde have været nævnt, men overordnet er Demokraterne og IA tilfredse med klimaaftalen.
- Nu lader det til, at de flest af verdens lande er med på bidrage til at få gjort noget ved klimaproblematikken, og det er vi rigtig rigtig glade for, siger Michael Rosing. Foto © : COP21
14. december 2015 16:19

Naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq udtrykte lørdag sin utilfredshed med klimaaftalen - han var skuffet over, at det internationale samfund i aftale teksten ikke bekræftede, at FN’s Deklaration om Oprindelige Folks Rettigheder tilkendegiver, at oprindelige folk nyder særlige rettigheder, når det gælder retten til udvikling.

I dag lyder der samme toner fra IA og Demokraterne.

Læs også COP21 Klimaaftale er på plads

- Hvis man ser rundt om i verden, så er det ikke oprindelige folk, der har forårsaget forureningen, men det er oprindelige folk, der rammes hårdest af klimaforandringerne, derfor har det været så vigtigt for oprindelige folk at få klare henvisninger til oprindelige folks rettigheder ind i klimaaftalen, og derfor er det naturligvis en skuffelse at de ikke er kommet med, siger Sara Olsvig, formand for Inuit Ataqatigiit, til KNR, og hun er dermed enig i Vittus Qujaukitsoqs kritik af klimaaftalen.

Michael Rosing, miljøordfører for Demokraterne, har fulgt klimaforhandlingerne på tæt hold, da han sammen med resten af Frednings- og miljøudvalget har været i Paris under klimatopmødet.

Læs også Vittus: Skuffende klimaftale

Han er også ærgerlig over, at der ikke blev henvist til oprindelige folks rettigheder i aftaleteksten, men han mener overordnet, at det er glædelig, at der overhovedet kom en aftale.

- Nu lader det til, at de flest af verdens lande er med på bidrage til at få gjort noget ved klimaproblematikken, og det er vi rigtig glade for, siger Michael Rosing

Det er også vurderingen fra Sara Olsvig.

- Det er en historisk aftale, og jeg synes, at vi først og fremmet - specielt fra Grønlands side som et land i Arktis - bør være glade for det resultat, man er nået frem til i Paris, siger Sara Olsvig.