WWF bekymret over ensprisforslag

Verdensnaturfonden mener, at et ensprissystem på el og vand vil øge forureningen og CO2 udledningen her i landet. Naalakkersuisut burde arbejde på at indføre mere vedvarende energi før priserne bliver sat ned, lyder det miljøorganisationen.
26. oktober 2017 16:59

- Man sænker prisen fra 3 kroner og 25 øre til 1 krone og 60 øre - det vil sige mere end en halvering. Den logiske følge er, at forbruget vil stige drastisk ude på de her steder, hvor man producerer al elektricitet på dieselolie, siger Kaare Winther Hansen fra WWF Verdensnaturfondens kontor i Nuuk.

Han er bekymret for, at Naalakkersuisuts forslag om genindførelse af ensprissystemet på el og vand vil medføre større forurening her i landet.

Naalakkersuisoq for Erhverv, arbejdsmarked, handel og energi, Hans Enoksen, præsenterede tirsdag et forslag om at sænke prisen på strøm over hele landet til 1 krone og 60 øre per kilowatttime samt sænke prisen på vand til 19 kroner per kubikmeter.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut vil genindføre enspriser på el og vand

Prisnedsættelserne vil især komme mindre byer og bygder til gode, hvor borgerne vil spare op til 50 procent på el- og vandregningerne.

Kaare Winther Hansen vurderer, at den store prisnedsættelse vil føre til øget forbrug og dermed også mere forurening, fordi strømmen ofte produceres ved hjælp af dieselgeneratorer i de mindre bosteder.

- Det vil så give en sundhedsrisiko for de borgere, der bor der, og den omkringliggende natur. Ud over det er der hele CO2-problematikken. Der udledes mere CO2, uden at der, som jeg kan se det, er mulighed for at kompenserer for det på nogen måde, siger Winther Hansen.

LÆS OGSÅ Borgerne kan se frem til besparelse på 56 millioner kroner

WWFs biolog mener, at Naalakkersuisut skal satse på at finde vedvarende energikilder, der kan bruges i bygder og mindre bosteder, før de sætter priserne ned:

- Det, man skulle ha gjort her, var at lave en langsigtet strategi, hvor man gik ind og fik opbygget noget vedvarende energi i de her bygder, før man lavede prisnedsættelsen. For prisnedsættelsen vil medføre mere forurening i nærområdet.

KNR har forsøgt at få en kommentar til de miljømæssige aspekter af den store prisnedsættelse på el og vand fra departementet for erhverv arbejdsmarked handel og energi, men det er ikke lykkedes.