Williams Café tilbyder varme og mad til hjemløse: Her er meget trygt for os

Værestedet Williams Café i Nuuk får dagligt besøg af op mod 100 hjemløse mennesker. En bevilling giver nu mulighed for at udvide åbningstiderne.
Williams Café serverer morgenmad til hjemløse i Nuuk. Foto © : KNR / Johansinnguaq Olsen
20. marts 2024 07:44

De kolde vintermåneder kan være hårde for os alle, men uden fast bopæl er det ekstra hårdt. 

Det er virkeligheden for en stor gruppe mennesker i Nuuk. Mange af dem søger mod værestedet Williams Café i Frelsens Hær i løbet af dagen for at få mad og varme. 

Her er fyldt med liv og godt humør hos de fleste, som spiller Olsen, mens andre har kastet sig over lidt guitarspil. 

I sofaen i de fyldte lokaler sidder tre og sover, mens en enkelt også sover på gulvet. 

- Det betyder rigtig meget, fordi vi hjemløse mangler et sted, hvor vi kan komme ind og få varmen. Og her kan vi også spise, siger Nukannguaq Kleist, der selv kommer meget i Frelsens Hær.

Nukannguaq Kleist har været hjemløs i to år, hvor hun kom tilbage til Nuuk fra Danmark. Hun har haft forskellige jobs i den tid, men ingen bolig. 

Nukannguaq Kleist er ofte i Williams Café. Foto © : KNR Johansinnguaq Olsen

Folk kommer blandt andet også for at få internet og tjekke Facebook, mens der også er mulighed for at få et varmt bad og få mad. 

- Her er meget trygt for os, vi hygger os her og laver forskellige aktiviteter sammen, spiller kort, mobil og synger, siger Nukannguaq Kleist.

Vil skabe håb

Nathanael Münch, der er korpsleder i Frelsens Hær i Nuuk, møder mange hjemløse med vidt forskellige historier.

- Vi håber på, at vi kan være med til at give folk mere håb. Vi håber, at vi kan være med til at hjælpe folk hen til det næste skridt i deres vej, siger Nathanael Münch. 

Nu har Frelsens Hær fået bevilliget penge fra naalakkersuisut, så de kan udvide åbningstiderne af værestedet Williams Café, hvor der bliver serveret mad og drikke. 

Artikelserie om hjemløse i Nuuk

Den første optælling af hjemløse i Grønland blev lavet i 2022 af Ilisimatusarfik. Den viste, at der er 491 hjemløse fordelt på Grønlands fem kommuner. 

I optællingen blev antallet af hjemløse i Kommuneqarfik Sermersooq opgjort til at være 258 og 156 af dem i Nuuk.

I 2023 udgav naalakkersuisuts sin hjemløsestrategi med titlen Alle har ret til et godt liv. Det er ifølge strategien planen, at der skal være hjemløsetællinger hvert andet år. 

Udvidelsen betyder, at Williams Café i perioderne fra 27. februar til 1. april 2024 og 1. oktober til 31. december 2024 også holder åbent mandag og fredag. Tidligere havde caféen åbent tirsdag til torsdag. 

Mange spiller kort, når de er i Williams Café. Foto © : KNR Johansinnguaq Olsen

Det har stor betydning for de mellem 50 og 100 mennesker, der hver dag benytter sig af aktiviteterne i Frelsens Hær. 

- Når vejret er dårligt, er det ekstra vigtigt for folk at have et sted at være. Det er tit svært for folk i hjemløshed at finde og planlægge måltider. Så det betyder, at der er flere måltider i løbet af ugen, der er garanteret, siger Nathanael Münch.

Gudstjeneste, bøn og sang er også en del af hverdagen på stedet, hvor man også kan få en personlig samtale med personalet.

Hos Nukannguaq Kleist er det også positivt nyt, at Williams Café har åbent flere dage i ugen. 

- Det er en rigtig god nyhed. Om mandagen og fredagen, er der flere der mangler et sted at komme hen, nogle tilbringer dagen i Landsbiblioteket, siger Nukannguaq Kleist. 

Stor betydning for hverdagen

Nukannguaq Kleist har fået en bolig i en forsøgsordning, der er lavet i et samarbejde mellem Kommuneqarfik Sermersooq og naalakkersuisut. Men selvom hun netop er flyttet ind i en forsøgsbolig, vil hun fortsætte med at komme i Frelsens Hær. 

Kort om forsøgsboligprojektet i Nuuk

Den 29. februar flyttede de første beboere ind, og det er både enlige og par.  

Der er 12 værelser, hvor der i alt er plads til 15 borgere. Her er fælles køkken, opholdsstue, bad, toilet og vaskerum. 

Beboerne betaler 2000 hver måned for at bo i boligerne. 

Projektet tager udgangspunkt i Housing First konceptet, og det give socialstøtte og botræning til borgeren.

 

Det er nemlig her, hun har store dele af sin omgangskreds, og hun kender folk der rigtig godt. Stedet har en stor betydning for hende. 

- Det betyder rigtig meget for mig, jeg kommer for at hjælpe til med maden og laver forskellige aktiviteter sammen med dem, siger Nukannguaq Kleist.

Den seneste hjemløsetælling blev foretaget i 2022 af Ilisimatusarfik. Den viste, at der er 491 hjemløse i Grønland. 258 af dem er i Kommuneqarfik Sermersooq og 156 af dem befinder sig i Nuuk.