Avataq: VVM skøjter hen over problemerne ved uranmine

GME's seneste udkast til en VVM-rapport om mineprojektet på Kuannersuit er overfladisk og utilstrækkelig, mener miljøforkæmper.
Skrevet af Merete Lindstrøm
16. oktober 2018 12:05

17. oktober kl 11.06: Det er i artiklen præciseret, at der er tale om et udkast til VVM-rapport, som Avataq forholder sig til.

Der er mangler og tilbageholdt information i GME´s nye udkast til en VVM-rapport om mineprojektet ved Kuannersuit. Det mener Mikkel Myrup, der er formand for Avataq.

Han har mange års erfaring med at analysere VVM-rapporter i forbindelse med mineprojekter. 

Først og fremmest ser Mikkel Myryp ingen nævneværdige ændringer i det nye udkast til VVM-rapport, når han sammenligner med det udkast til rapport, som GME afleverede tilbage i 2015. Det nye udkast VVM-rapport er blevet til efter selvstyret i 2015 bad GME om yderligere undersøgelser.

Han påpeger, at minedesignet er identisk med det fra den tidligere rapport, og det man havde oppe at vende tilbage i 80'erne, da man første gang kiggede på mineprojektet på Kuannersuit.

- Problemerne er selvfølgelig de samme, og de er efter min mening alt for overfladisk behandlet i denne her rapport, siger Mikkel Myrup.

LÆS OGSÅ Berthelsen efterlyser endnu flere arbejdspladser på Kuannersuit

Rapporten er utilstrækkelig

Han har intet positivt at sige om Kuannersuit-projektet. Til gengæld er der flere ting, han mener, man skal være ekstra opmærksom på i GMEs nye rapport.

- Det drejer sig selvfølgelig om de radioaktive bestanddele i tailingdeponiet og den metode, man har valgt til at opbevare tailings, og så er der selvfølgelig støvproblematikken, som heller ikke bliver taget alvorligt nok i denne her rapport, siger han.

En stor del af den malm, der skal brydes, indeholder store mængder af natriumfluorid. Det er blandt andet dét, der spredes med støvet fra minen.

LÆS OGSÅ GME håber på at starte byggeriet ved Kuannersuit i 2017

Flourstoffer som natriumfluorid er mistænkt for at være årsag til kolesterolændringer, fosterskader, leversygdomme, dårlig sædkvalitet, hormonforstyrrelser og knogleabnormiteter. Derfor vil man gerne undgå, at det kommer i drikkevand og nærmiljø omkring landbrug og byer.

- Altså problemet bliver at forsøge at undgå at sprede støv i landskabet omkring minen og ned mod Narsaq by og Narsaq bys vandforsyning for eksempel, siger Mikkel Myrup.

Metoder passer ikke til vores klima

I rapporten beskrives der blandt andet et tiltag med at bruge vandkanoner til at holde støvet vådt, så det ikke spredes med vinden. Men det giver Mikkel Myryp ikke meget for. Han påpeger, at metoden ikke er testet i områder med samme klima som i Narsaq om vinteren, når der bliver ned til mange minusgrader.

- Det er en meget naiv og teoretisk opstilling, som man har i rapporten, som ser ud til at virke dårligt i praksis, siger Mikkel Myrup.

KNR har forsøgt at få GME til at forholde sig til kritikpunkterne fra Mikkel Myrup. Det er ikke lykkedes.

LÆS OGSÅ GMEs nye VVM-rapport afviser miljøfrygt